“Вільний мікрофон” до Дня Незалежності України

Публічна бібліотека ім. Лесі Українки 25 серпня організувала захід у форматі «вільного мікрофону» – формат, де кожен охочий міг взяти слово й продекламувати авторську громадянську лірику, поезію інших майстрів, виступити з вітальною промовою про незалежність України – молодої країни з тисячолітньою історією. Захід модерувала Ірина Костюк.

Проголошення незалежності – шлях, що пройшов український народ від Декларації про державний суверенітет (16 липня) до встановлення (відновлення) незалежності держави, що отримала офіційну назву – Україна. Відтоді розпочався процес утвердження атрибутів державності, без яких не існує суверенних держав.

З «вільного мікрофону» свою поезію декламували поети Богдана та Ганна Гайворонські, Дмитро Луняка. Решта гостей зачитували вірші інших поетів. Деякі з них написані під час перебування на фронті російсько-української війни. Аудиторія відчула, що теми загарбницької гібридної війни, анексії болить поетам та громадянам України. Своєю поезію вони висловлювали розчарування, зневіру, надію. 

Бібліотекарки Ірина Костюк, Ольга Дудок, Трубайчук Олена поділилися з аудиторією улюбленими віршами про Україну Василя Симоненка, Ліни Костенко. Гості заходу висловили свої міркування про те, що сила українців у єднанні.

Кожен народ проходить у своїй історії етапи, що визначають його подальшу долю. Для нації важливо знати минуле і вміти робити висновки. Нинішній доленосний період України – не лише боротьба за цілісність і незалежність, це історичний шанс довести світові, що наша держава та нація заслуговує на гідне місце на політичній мапі. Сьогодні українці – кожен із нас – доводять це своєю гідністю й мужністю.