Всесвітній день донора крові

Щорічно 14 червня країни світу відзначають Всесвітній день донора крові. Це вдячність донорам за їх благородний вчинок і порятунок життя людей, які потребують переливання донорської крові та/або її компонентів. Різноманітні активності, що проходять в цей день, мають за мету підвищити рівень обізнаності населення щодо необхідності регулярного донорства крові з метою гарантування якості та доступності крові для потребуючих у переливанні.

Донором може стати будь-який українець віком від 18 до 60 років, а також старше (за дозволом лікаря). Вага має бути не менш як 50 кілограмів. Також важливо не мати протипоказань до здачі крові. Ними можуть бути хронічні хвороби, прийом ліків, тощо. Детальніше з абсолютними та тимчасовими протипоказаннями можна ознайомитися на сайті Donor.ua. За раз у донора беруть 450 мл крові, додаткові 40 мл беруть для аналізів. Процедура триває 10–15 хвилин.

Цього року у зв’язку з військовою агресією росії у закладах охорони здоров’я відчутно зросла потреба у стратегічних запасах крові. Так для військового шпиталю кров збирають в Інституті серця МОЗ за адресою: вул. Братиславська, 5А (Київ).

Закликаємо здавати кров усім, хто хоче допомогти фронту!

 Інтернет- ресурси:

Література про донорство крові в електронному каталозі бібліотеки імені Лесі Українки.