Всесвітній тиждень медійної та інформаційної грамотності

Щорічно у світі за ініціативи ЮНЕСКО відзначається Всесвітній тиждень медійної та інформаційної грамотності (GlobalMILWeek). Цьогоріч він триває з 24 до 30 жовтня і має тему «Media and Information Literacy for the public good ‒ Медійна та інформаційна грамотність для суспільного блага».

Медійно-інформаційна грамотність поєднує в собі три взаємопов’язані комплекси компетенцій – інформаційну грамотність як уміння знаходити, аналізувати та використовувати інформацію; медіаграмотність – здатність отримувати доступ до медіа, аналізувати та оцінювати медіаповідомлення, а також створювати контент для самовираження та спілкування; технологічну, або цифрову грамотність, що передбачає вміння користуватись сучасними інформаційними технологіями та програмним забезпеченням з урахуванням усіх можливостей, що надає інформаційний прогрес.

В Україні саме бібліотеки можуть відігравати важливу роль у розбудові медійно та інформаційно грамотного суспільства. Вони вже стають територією знань та розвитку навичок, що допоможуть населенню орієнтуватися в медійному та інформаційному середовищі. Публічна бібліотека імені Лесі Українки також робить свій внесок у розвиток медійно-інформаційної грамотності користувачів шляхом надання доступу до актуальних електронних інформаційних ресурсів, організації навчання комп’ютерної грамотності, заходів для підвищення інформаційної культури тощо. Бібліотека є амбасадором цифрової грамотності на національній онлайн-платформі «Дія. Цифрова освіта».

Інтернет- ресурси:

Офіційна сторінка /сайт/ Всесвітнього тижня медійної та інформаційної грамотності

Національна онлайн-платформа з цифрової грамотності «Дія»

Національний проєкт з медіаграмотності «Фільтр»

Сайт Міністерства та Комітету цифрової трансформації України

Сайт Громадської організації «Детектор медіа» (створеної для підвищення медіаграмотності українського суспільства та протидії дезінформації та пропаганді)

MediaSapiens — проєкт громадської організації «Детектор медіа»

Онлайн-курс «Новинна грамотність»

Як не стати овочем – Курс інформаційної гігієни

Словник термінів з онлайн-безпеки

Навчально-методичний посібник «Обачність. Пильність. Захист. Ввічливість. Сміливість»

Посібник для батьків «Клан Кліц-Клац. Виховання дітей в цифрову еру»

Захисти свою персональну інформацію

Тренінгові заняття «Планшет та смартфон – це просто»

Як розпізнати фейкову новину. Рекомендації від Української бібліотечної асоціації

Онлайн гра «Медіаграмотна місія»

Книжки з медіаграмотності

Ресурси з теми медіаграмотності у фонді ПБ імені Лесі Українки

Медіаграмотність. Заходи Публічної бібліотеки імені Лесі Українки.