Всесвітній день футболу

Футбол

Футбол — улюблена гра мільйонів людей на Землі, тож не дивно, що Організація Об’єднаних Націй запропонувала людству кожного року 10 грудня відзначати свято усіх футболістів та щирих фанів цієї гри — Всесвітній день футболу. Таким чином міжнародне співтовариство віддає дань цьому виду спорту, який для багатьох мільйонів не просто гра, а стиль життя.

Перша згадка про футбол як «про гру в м’яч ногами» історики знайшли в китайських джерелах, що датуються другим тисячоліттям до нашої ери. Називалася вона Цу Чю, що означає «штовхати ногою». Гра у футбол дозволяла китайським воїнам підтримувати добру фізичну форму.

Але коли вперше з’явилася ця гра точно ніхто не знає. Деякі стверджують, що попередником футболу була дика гра саксонців, які жили в Англії в VIII столітті. На бойовищі, після битви, вони копали ногами відрубані голови супротивника. Про цю гру відомо досить мало – лише те, що були ворота і воротар, те, що гра була частиною фізичної підготовки солдатів, і що вона була відома вже три тисячі років тому. У футбол грали й у Давній Греції, і Римі близько двох з половиною тисяч років тому. У Греції ця гра називалася «битва за м’яч», з чого можна припустити, що грали в неї відповідно, застосовуючи різноманітні прийоми бойових мистецтв.

З початком XX століття футбольна лихоманка охопила весь світ. Футболісти з різних континентів горіли бажанням помірятися один з одним силами. Тому, в 1904  році, було прийнято рішення створити Міжнародну федерацію футбольних асоціацій (ФІФА). На сьогодні членами ФІФА є 208 національних футбольних федерацій, це більше, ніж кількість країн, що входять до складу Організації Об’єднаних Націй.

Згідно заяві ФІФА, в 2001 році в футбол на планеті грало близько 250 мільйонів чоловік. З них більше 20 мільйонів — жінки. Зареєстровано близько 1,5 мільйона команд і 300 000 професійних клубів.

Футбол прийшов в  Україну у 1880—90-их роках через службовців англійських підприємств в Одесі, морякiв, iноземців, що працювали на заводах  Донбасу та  Києва. Офіційно першим футбольним матчем в Україні зараз вважається матч у Львові 14 липня 1894 року між командами Львова і Кракова. Федерацію футболу України створили у 1991 році. Першим президентом ФФУ став Віктор Банніков.

Багато видатних українських футболістів стали грати за провідні клуби Європи. Першим чемпіоном України стала сімферопольська «Таврія», яка перемогла у вирішальній грі «Динамо» (Київ). Всі наступні чемпіонати (аж до 2002) вигравали кияни. Але вже в 2003 році у киян з’явився гідний супротивник «Шахтар» (Донецьк). Серед досягнень нашої збірної слід зазначити вихід до ¼ фіналу кубка світу у 2006 році.

Інтернет-ресурси:

Футбол. Вікіпедія

Історія футболу

Чемпіонат світу з футболу

Портал football.ua

Портал footballhub

Портал football24

Портал ua-football

Ліга чемпіонів УЕФА

Історія виникнення футболу

Київська Ліга Дитячого Футболу

Історія українського футболу. «Матч смерті». Український футбол від зародження до сьогодення

Найкращий футбольний клуб світу названо: опубліковано авторитетний рейтинг

Найкращі команди 21-го століття

25 найвеличніших українських гравців в історії футболу незалежної України

Презентація: «Історія Українського футболу»

Історія розвитку футболу. Відеопрезентація

Найсильніші футболісти світу

Складено список найкращих футболістів світу за останні 25 років

Найкращі фільми про футбол

Все про футбол у фонді Публічної бібліотеки імені Лесі Українки