17 квітня – Всеукраїнський день довкілля

Коли висохне останнє дерево
і помре остання тварина,
 ви зрозумієте, що у
Всевишнього
для вас немає іншої Землі

Б. Д. Орлі

Щороку, у третю суботу квітня, в Україні відзначається День навколишнього середовища, більш відомий, як День довкілля. Початок цього свята поклала Всеукраїнська акція «Дерево – Життя», яка проводилася в 1997-1998 роках, згідно до Указу президента України, і полягала в залученні населення держави до благоустрою та озеленення територій. Офіційно свято встановлено в Україні згідно з Указом Президента України «Про День довкілля» від 6 серпня 1998 року. Головна його мета – підвищення рівня свідомості українців, громадських організацій, влади та всіх, хто піклується про природу та безпеку навколишнього середовища.

Завжди у цей день громадські організації проводять заходи, спрямовані на поліпшення стану навколишнього середовища – очищення водних джерел, озеленення територій, збереження заповідних об’єктів, поширення екологічних знань. Спочатку свято мало на меті відзначити Стокгольмську конференцію ООН з навколишнього середовища, яка стала однією з найважливіших в історії екологічного руху. Цього ж дня була заснована UNEP (United Nations Environment Network) – Екологічна програма ООН, яка регулює організацію та проведення Дня довкілля. Всесвітній день охорони довкілля покликаний спонукати якомога більше людей до активних дій, аби не допустити, щоб навантаження на природні системи життєзабезпечення планети, яке зростає з кожним роком, сягнуло своєї критичної межі.

Довкілля – це всі живі та неживі об’єкти, що природньо існують на Землі або в деякій її частині. Земля, вода, повітря, флора і фауна – все це довкілля, на стан якого впливає маса чинників – від кинутого на землю недопалка, папірця до величезних сміттєзвалищ і височезних труб промислових комплексів, що отруюють ядучим димом повітря мегаполісів; від убитого заради бивнів слона десь у Центральній Африці до вирубаних декількох гектарів лісу у Закарпатті.

Головну загрозу довкіллю становить людина – її байдужість, безкультур’я і безмежна жадібність. Ми з вами ніколи не повинні забувати, що охорона природи має для людини надзвичайно важливе значення. Але починати кожному потрібно з себе –  усвідомити, перш за все, відповідальність за залишене сміття, забруднену воду чи повітря, за нанесення непоправної шкоди природі. Особливо обурює необережне поводження з вогнем в екосистемах чи зумисне спалювання рослинних рештків. Адже при сильній трав’яній пожежі гинуть практично усі живі істоти, що живуть у траві та на поверхні ґрунту, зникає корисна мікрофлора. Випалювання наносить пряму шкоду й здоров’ю людини.

Зараз, як ніколи, ми вже не зможемо бути байдужими до екологічних проблем. У звіті міжурядової групи експертів з питань клімату при ООН (IPCC) зазначено, що якщо швидкість глобального потепління не зміниться, то від 2030 до 2052 року середня температура планети підвищиться на 1,5°C порівняно із доіндустріальним рівнем. Вчені закликають до термінових дій, щоб зупинити глобальне потепління в рамках 1,5°C у порівнянні з 2°C. Потепління у 2°C означитиме ще більші ризики екстремальних посух, пожеж, повеней і нестачі харчів для мільйонів людей. Тож, фактично, це означає, що у людства є лише 10 років на те, щоб виправити ситуацію. Експерти закликають до радикальних змін у видобутку та споживанні енергії, індустріях, будівництві, транспорті.

Але, не чекаючи ініціатив на державному рівні, ми самі можемо спробувати допомогти. Ми повинні долучитися до збереження цієї планети і це не так важко, як здається на перший погляд, іноді достатньо і невеликого кроку, що матиме великий вплив на стан довкілля. Є багато простих способів, які можуть допомогти зберегти довкілля та ще й зекономити. Для цього необхідно: відмовитися від поліетиленових пакетів та одноразових пляшок і посуду, бути енергоефективним у побуті, обирати найбільш екологічний транспорт, економити воду, купувати менше та не викидати, сортувати сміття і віддавати на переробку. Слідкуймо за своїм споживанням води, електроенергії; бережімо кожну рослинку аби своїми діями зробити нашу домівку (планету Земля) кращою, чистішою. Це внесок в майбутнє наше і майбутнє наших дітей!

Пропонуємо Вам для ознайомлення декілька книжок за даною темою з фонду нашої бібліотеки:

Жигуц Ю. Ю. Інженерна екологія : навчальний посібник для студентів технічних спеціальностей / Ю. Ю. Жигуц, В. Ф. Лазар ; Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України ; Ужгородський національний університет ; Мукачівський державний університет. – Київ : Кондор, 2018. – 168 с. : портр.

Посібник присвячений методичним і методологічним питанням інженерної екології, встановленню впливу промислових підприємств на навколишнє середовище, визначенню екологічного ефекту та оцінці природоохоронних заходів. Посібник рекомендований для підготовки студентам курсу «Інженерна екологія», для бакалаврів, спеціалістів, магістрів та аспірантів технічних спеціальностей і може бути корисним для керівників дипломних та магістерських робіт. У посібнику вміщено екологічний словник, який дає можливість краще ознайомитись із основними екологічними термінами.

Основи екології та профілактична медицина : підручник для студентів медичних (фармацевтичних) коледжів, училищ та інститутів медсестринства / [Д.О. Ластков та ін.]. – Київ : ВСВ “Медицина”, 2017. – 472 с. : іл.

У підручнику подано сучасні знання з питань екології та профілактичної медицини з таких тем: гігієна повітря, гігієна води і водопостачання населених пунктів, гігієна ґрунту й очищення населених пунктів, гігієна житла, гігієна харчування, гігієна праці, гігієна дітей і підлітків, гігієна лікувально-профілактичних закладів, особиста гігієна.

Висвітлено соціальні умови, природні й антропогенні чинники навколишнього середовища, які впливають на здоров’я і працездатність людини, а також заходи, спрямовані на усунення несприятливого впливу середовища, його оздоровлення, запобігання виникненню захворювань, зміцнення здоров’я і збільшення тривалості життя людини.

Соломенко Л. І. Екологія людини : навчальний посібник : напрям підготовки: 6.040106 “Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування” / Л. І. Соломенко ; Національний університет біоресурсів і природокористування України. – Київ : Центр учбової літератури, 2017. – 120 с.

У посібнику розглянуто найважливіші теоретичні питання з курсу дисципліни «Екологія людини»: розкриття суті екології людини як науки; взаємодія з природою людини як біологічної істоти на рівні організму та популяції; вивчення впливу окремих факторів середовища та їх комплексів на здоров’я і життєдіяльність людської популяції. Вміщено практичні заняття та короткий термінологічний словник.

Юрченко Л. І. Екологія : навчальний посібник для ВНЗ / Л. І. Юрченко ; Міністерство освіти і науки України. – Київ : Професіонал : Центр учбової літератури, 2017. – 303 с.

Навчальний посібник є адаптованою до навчальних потреб систематизацією провідних поглядів і позицій сучасної екологічної думки. В ньому широко і ґрунтовно розкриваються спеціальні питання, передбачені освітньо-професійною програмою для студентів напряму “Економіка і підприємництво”. Теми для вивчення ілюструються прикладами і дослідженнями окремих ситуацій та конкретних випадків. Книга може бути корисною також екологам та економістам-практикам, усім, кому не байдужі проблеми сучасної екології.

Промислова екологія : навчальний посібник для ВНЗ / Я. І. Бедрій [та ін.]. – Київ : Кондор, 2018. – 373 с.

У книзі розглядаються основні концепції екології та наслідки впливу діяльності людини на довкілля. Наводяться структура та зміст природоохоронного законодавства, розкриваються основи взаємодії промислових підпиємств з навколишнім середовищем.

 

Грицик В. (мол). Екологія довкілля. Охорона природи : навчальний посібник для ВНЗ / В. Грицик (мол), Ю. Канарський, Я. Бедрій. – Київ : Кондор, 2015. – 290 с.

У посібнику висвітлено систематизований матеріал з енвайрон-ментальних дисциплін – екології, соціоекології та охорони навко-лишнього середовища. Розглядаються особливості структури навколишнього середовища людини та основні антропогенні впливи людської діяльності на довкілля. Викладено основні поняття і принципи екології як науки про взаємодію живих організмів і їх сукупностей між собою та з навколишнім середовищем. Розглянуто проблеми і перспективи охорони природи з точки зору сучасної екологічної парадигми. Приділено увагу як проблемам глобальної екології, так і проблемам взаємодії людини й довкілля в Україні.

Губарець В. В. Світ, який не повинен загинути. Людина і довкілля: сучасний аспект. / В. В., Губарець , І. А. Падалка. – К.: Техніка, 2009. – 320 с.

У книзі викладено найважливіші аспекти сучасного стану навколишнього природного середовища, показано суть процесів боротьби за збереження довкілля в Украіні. По науковому точно й публіцистично розповідається про причини інтенсивного забруднення атмосфери, наголошується на проблемах чистого повітря, питної води, якості грунтів, зелених масивів, невиправданому зникненні малих річок, боліт тощо. Детально аналізуються факти недбалого ставлення людини до рослинного і тваринного світів. Подаються практичні рекомендації щодо запобігання катастрофічним повеням, лісовим пожежам, вміння протистояти спустошливим суховіям, масовим загибелям птахів, риб, рідкісних тварин, а також досвід організації захисту навколишнього середовища.

Моделювання і прогнозування стану довкілля : підручник / за ред. В. І. Лаврика. – Київ : Академія, 2010. – 399 с.

Інтенсивний антропогенний вплив на довкілля поставив людство перед необхідністю збереження природних систем, запобігання їх руйнуванню. Одна з передумов цього — моделювання і прогнозування спричинених людською життєдіяльністю процесів у природі. Використання з цією метою розкритих у пропонованому підручнику математичних та імітаційних методів моделювання і прогнозування конкретизує розуміння усього, що відбувається і може відбутися у водних системах, атмосфері, ґрунтах, рослинному середовищі, наслідків людського втручання в них, прагматизує оцінки і висновки, допомагає знаходити оптимальні технічні, технологічні, організаційні природоохоронні рішення

Запрошуємо Вас також ознайомитися з періодичними виданнями «Довкілля та здоров’я» та «Екологічний вісник». А ще більше інформації за темою можна знайти в електронному каталозі бібліотеки.