Виставка до 85-річчя Євгена Гуцала

«Сьогодні й не скажеш, коли я почав писати,
здається, я писав завжди»
Євген Гуцало

До 85-річчя від дня народження українського письменника, журналіста, поета і кіносценариста Євгена Гуцала відділ абонемента від 10 січня пропонує книжкову виставку-портрет «…Здається, я писав завжди». А почав писати малий Євген ще з десяти років, коли власноруч збив дерев’яного стола, поставив його коло хати в кущах бузку і день у день писав за тим столом вірші й оповідання. Свої твори відсилав до редакцій дитячих газет та журналів, але звідусюди приходили відмови…

Народився Євген Пилипович Гуцало 14 січня 1937 року на Вінниччині в селі Старий Животів. Його батьки були вчителями, тож у домашній бібліотеці було чимало української та зарубіжної класики. Книги були для хлопця дивовижним містком, що переносив його від страшної післявоєнної сільської бідності до зовсім іншого світу. Першою книгою, по якій він вчився читати, була бабина обтріпана Біблія без палітурки. Саме книжки виробили у майбутнього письменника смак до слова, розуміння справжньої літератури. Та найбільшим учителем Євгена Гуцала було навколишнє життя й чудова подільська природа. Він міг у звичайних речах побачити красу і розповісти про неї іншим. У 1954 році Євген не пройшов конкурс і не став студентом Київського держуніверситету ім. Т. Шевченка, хоча мав прекрасні знання з усіх предметів, але то була не його провина. Через багато років стало відомо, що за таємним розпорядженням тодішньої комуністичної влади було заборонено приймати до столичних вузів тих молодих людей, що залишалися на окупованій території. У 1955 році Євген вступає на філологічний факультет Ніжинського педагогічного інституту ім. М. В. Гоголя та успішно закінчує його в 1959 році. Ось і починається справжня літературна кар’єра письменника.

Євген Гуцало є лауреатом Державної премії України імені Т. Г. Шевченка та літературної премії імені Юрія Яновського. Його книги перекладені багатьма мовами світу. Євген Пилипович – майстер найрізноманітніших жанрів у сучасній українській літературі другої половини ХХ століття.

З творами цього прекрасного майстра слова ви можете ознайомитися, відвідавши відділ абонемента на виставці, що діятиме до 28 січня.