Втікав як москаль з-під Конотопу

Від сивої давнини зберіглася старовинна козацька пісня: «До города Конотопа військо підступало, Воєводи Трубецького лагерями стало. Славний гетьман наш Іван Виговський на ту облогу Зібрав військо козацьке, ще й орду в підмогу. Захотіли козаченьки москаля провчити…»

Битва відбулася у 1659 році між військами гетьмана Івана Виговського та Кримського хана з одного боку і московським військом — з іншого. Це відбувалося біля міста Конотопа сучасної Сумської області, — це один із ключових епізодів російсько-української війни 1658—1659 років.

Але історія має властивість повторюватись…

Кобзарі співали тоді, і нині знову співають: Заробили москалики чого не бажали — Постріляні й порубані в багнюці конали. Слава ж батьку Івану Виговському, слава Україні, Слава війську козацькому одвіку й донині. Ця історична подія, яка довгий час стиралася із пам’яті народу.

Ми ще не зовсім оговталися від шоку, і лише приходимо до тями. Та розуміння, що емоції – не кращий спосіб протистояння на інформаційному фронті, ми провели зважену, насичену фактами, аргументами та оптимізмом розмову в прямому етері з істориком Анатолієм Горовим. Долучайтеся до перегляду!