Вишивана моя Україна

Руки дбайливо тримають голку, але рухаються з неймовірною майстерністю. На полотні вже квітне червоний, струменить зелений, палає жовтий. Від розмаїття кольорів і візерунків затамовує подих.

Сьогодні, 18 травня, в Україні святкують День вишиванки. Головний символ цього свята – вишивана сорочка, яка є важливою частиною самоідентифікації українців.

Українська вишивка вражає своєю красою, проте для українців вона слугує не тільки елементом прикрашання одягу та житла. Здавна вона була засобом оберегти людину від небезпек, своєрідною молитвою на тканині. Кожна ниточка, кожний стібок, колір або орнамент – все це несе в собі важливе значення. Так само і вишиванка є потужним оберегом від усіх лих, що чатують людину на її життєвому шляху.

Окрім того, для багатьох українців, вона є родинною пам’яттю, адже деякі сорочки дісталися сучасним українцям ще від їхніх прабабусь. Хто знає, можливо, і на ваших горищах у скриньках зберігається маленька вишивана історія?

Але не варто вважати, що часи вишиванок залишилися десь у минулому. І нині українська вишивка має велику популярність, вдало поєднується з сучасним вбранням, модернізується, але все так само зберігає в собі силу і красу традиції. А якщо ви хочете дізнатися більше про цю чудову українську традицію, то запрошуємо вас на нашу етнографічну книжкову виставку-інсталяцію “Вишивана моя Україна”, яка проходитиме у читальній залі.  Тут ви зможете докладніше дізнатися про різноманітні орнаменти, кольори та їх значення, елементи вишивки у різних регіонах нашої країни та багато іншого. Окрім того, ви зможете побачити вишиванки та інші вишивані предмети побуту, виготовлені  працівниками бібліотеки та нашими читачами – маленькі шедеври, створені з любов’ю до української культури.

Вдягайте свої найкращі вишиванки та завітайте до читальної зали!
Виставка триватиме до 25 травня.