Виставка “Жінки в історії України”

8 березня  багато країн світу  відзначатимуть Міжнародний день прав жінок і миру. В Україні це свято традиційно дуже популярне. Історія цього свята бере початок ще з кінця ХІХ століття. Основа його – політична, а засновницями були активні небайдужі жінки, які виборювали власні права і свободи в абсолютно чоловічому світі. Що б ми не взяли – освіту, медицину, науку, політику – всюди панували чоловіки.

Вже майже півтора століття жінки відстоюють свої права, ведуть боротьбу за рівноправ’я з чоловіками. І навіть сьогодні це не втратило своєї актуальності.

Міжнародний жіночий день – це час поміркувати про досягнутий прогрес, закликати до змін і відзначити належним чином прояви мужності і рішучості з боку звичайних жінок, які відіграли виняткову роль в історії своїх країн і громад.

До цієї дати відділ абонемента презентує цікаву, яскраву виставку-посвячення «Жінки в історії України». Представлена література  знайомить нас з  видатними українками минулого і сучасного, які прославилися в різних сферах людської діяльності. Одні з них успішно керували державою, інші досягли висот у науці, треті стояли біля витоків народної освіти. Однак, без сумніву, найбільш вагомий внесок був зроблений  жінками-українками в літературу і мистецтво. Є серед українок і чимало всесвітньо відомих майстрів живопису, кінорежисерів і продюсерів, модельєрів і дизайнерів. Є й такі, хто з низки причин виріс далеко від України, але завжди відчував свій кровний зв’язок з рідною землею. Багато знаменитих жінок незалежно від роду діяльності завжди виступали в ролі своєрідних зодчих української держави, беручи участь в процесах суспільного життя. Особливо зросла ця роль в наші дні, про що свідчить ціла плеяда цікавих політиків, партійних лідерів і державних діячів, що з’явилися в незалежній Україні.

Виставка на абонементі діятиме до 18 березня.