Як тебе не любити, Києве мій!

«Його вірші, – то правда й живінь, 
його Пісня, – то крила й відрада».
А. Драгомирецький

Пісня композитора Ігоря Шамо на слова поета Дмитра Луценка «Як тебе не любити, Києве мій!» написана в 1962 році. Перше публічне виконання відбулося 27 травня 1962 року. З листопада 2014 року пісня «Як тебе не любити…» – офіційний гімн Києва.

Поезія Дмитра Луценка полюбилась людям, бо вона про любов, батьківську землю, вірність, про те, чим живе людина. Створені на його поезії мелодії по-справжньому хвилюють, не залишаючи нікого байдужим. І відбувається це тому, що кожне своє поетичне слово він пропускав через серце й душу, наповнював пережитим. Дмитро Луценко залишив у спадок добірні зерна поезії, яким проростати ще через десятиліття, а то й століття. «У них є майбутнє, є безсмертя, є вічність» (Анатоій Черній).

Запрошуємо переглянути віртуальну книжково-ілюстраційну виставку «Автор Гімну Києва», присвячену 100-річчю від дня народження Дмитра Луценка, поета-пісняра, заслуженого діяча мистецтв України, лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка. Віртуальна виставка доступна для перегляду з 18.10.2021 р.