Зустріч з художником Володимиром Немирею

З 4 жовтня у залі медіа розпочала роботу виставка Володимира Немири – художника-графіка, живописця, члена Національної Спілки Художників України.

Закінчив Львівський державний інститут прикладного і декоративного мистецтва, відділ кераміки (тепер – Львівська національна академія мистецтв)
У 1993 р. виїхав до США. Проживав у Чикаго, Нью-Йорку, Клівленді.
У 2008 р. повернувся в Україну.

25 жовтня у залі медіаресурсів відбулося закриття виставки «Абстракція симфори», на яку завітав сам автор картин, аби зустріти прихильників своєї творчості.

Немира – львівський художник європейського рівня. Його пензлю підвладне все, від натюрморту до глибокої символіки, що відтворює код української нації. Елегантне поєднання кольорів та лінеарної системи, вишуканість виконання дозволяють уяві створити образність унікальних метафор. По суті, абстрактна графіка Володимира Немири в образотворчому мистецтві відіграє таку ж роль, як і симфори Станіслава Вишенського в поезії.

Виставку відвідали художниця Надія Сокольчук, чиї роботи вже експонувалися у Публічній бібліотеці ім. Лесі Українки, та інші митці. Захід модерували художник Анатолій Горовий та бібліотекар Ірина Костюк. Володимир Немира поділився з аудиторією спогадами про ранні роки творчості, про досвід життя в Чикаго, пояснив своє бачення світу, втілене в картинах.

Коли триває війна, коли на фронті гинуть діти, не полишає думка, для чого я малюю, – говорив художник Немира на закритті виставки”. – А потім помислив: от є намолена ікона, і ми віримо, що вона допомагає. У свої картини я також вкладаю серце і душу, отже вони теж допомагають, стають  тією крапочкою, що наближає перемогу. А що ми те зло переможемо, не сумніваюся”.

Усю творчу зустріч ви можете побачити у записі за посиланням.