[bvi]
Loading події

« Всі події

  • Ця подія пройшла

Мистецька онлайн-лекція  «Шевельов — Шерех. Література за межами»

30.08.2021 10:00 - 11:00

Якщо пересічні люди у світі знають Україну через братів Кличко чи Андрія Шевченка, то серед інтелектуальної еліти наша країна асоціюється саме з постаттю Юрія Шевельова. 30 серпня історик і письменник Анатолій Горовий розповість про віхи життя українсько-американського вченого, гуманітарія, славіста, мовознавця, літературознавця, культуролога.

Юрій Шевельов народився 1908 року в родині шляхетних зросійщених етнічніх німців, які були вимушені змінити прізвище та місце народження сина, аби вбезпечити його від політичних репресій з боку більшовиків. Майбутній славіст навчався у Харківському університеті, де зустрів двох своїх головних наставників: Леоніда Булаховського та Олександра Білецького. Після завершення навчання залишається викладати на кафедрі української мови, допоки не розпочнеться війна. За цей короткий проміжок часу викладацької кар’єри Шевельов став учителем для Олеся Гончара, який, втім, згодом відгукуватиметься про свого викладача вкрай негативно.

Із початком німецької окупації України пише в місцеві харківські видання, згодом виїзджає до Львова, звідки йому вдається емігрувати до Німеччини. Згодом була робота у Швеції та виїзд до Америки, де Шевельов потрапляє до ліги провідних славістів світу. Шевельов став наймолодшим серед них, отримав визнання та пропозицію викладати у двох найстаріших і найповажніших вишах Америки. Молодий мовознавець працював багато та охоче протягом усього свого життя. Підтвердженням цього є близько 900 позицій у його власній бібліографії.

Хоча Шевельов цікавився передусім мовознавством, він залишив велику кількість цікавих літературознавчих, літературно-критичних та театрознавчих праць.

Якою ж особистістю був вчений-мовознавець, визнаний у США? Як він ставився до України та про що писав у еміграції? Всі деталі у прямому етері.

 

 

 

Деталі

Дата:
30.08.2021
Час
10:00 - 11:00
Вебсайт
https://www.facebook.com/LUkLibrary

Організатор

Публічна бібліотека імені Лесі Українки, м. Київ

Місце

Публічна бібліотека імені Лесі Українки
вул. Олександра Кониського, 83-85
Київ, 04053
+ Google Map
Телефон
+38 (044) 482-13-34
View Місце Website

Pin It on Pinterest