1064

Міська програма “Здоров’я киян” 2017 – 2019 рр.

 

ЯК НЕ ОПИНИТИСЯ НА СТОЛІ ГЕНІАЛЬНОГО ХІРУРГА: КИЯНАМ РОЗКАЗАЛИ ПРО ТИСК 

Киянам нагадують, що профілактика серцевих хвороб значно дешевша, ніж операції. Регулярно вимірювати артеріальний тиск і пити призначені лікарем пігулки радить Директорка департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

– Запитайте себе, що краще – опинитися на столі, нехай геніального хірурга, який на сучасному обладнанні за кошти міського бюджету зробить все можливе, щоб врятувати вам життя, чи щодня витрачати 30 секунд часу щоб проковтнути пігулку, якщо є таке призначення лікаря?, – каже Валентина Гінзбург.

Вона зазначила, що сьогодні в комунальних клініках столиці, а саме: у Київській міській клінічній лікарні № 1 та в Олександрівській клінічній лікарні відкриті нові відділення, у яких створено всі умови для високоспеціалізованої медичної допомоги киянам із серцево-судинними та судинно-мозковими захворюваннями.

Також при поганому самопочутті (сильний головний біль, розлади зору, нудота, біль у грудях, сонливість) треба обов’язково виміряти тиск. Якщо він підвищений, то необхідно порадитися із сімейним лікарем або зателефонувати на гарячу лінію «порада лікаря 1583».

У разі, якщо артеріальний тиск не зменшується після прийому рекомендованих препаратів, а до симптомів додаються біль за грудиною чи в ділянці серця, порушення мови, слабкість в одній руці, асиметрія обличчя, інтенсивний головний біль, який супроводжується сплутаністю свідомості та розладами зору, судоми – негайно телефонуйте 103!

Директорка Департаменту наголосила, що наразі у киян є чималі можливості вчасно виявити гіпертонічну хворобу та попередити її тяжкі наслідки. У консультативно-діагностичних центрах всіх районів міста Києва відкрито кабінети діагностики серцево-судинних захворювань, оснащені апаратами УЗД, комплекти моніторування добової ЕКГ за Холтером, електрокардіографи.

На виконання заходів міської цільової програми «Здоров’я киян» на 2017 – 2019 роки закуплено тест-смужки для скринінгу населення з метою ранньої діагностики цукрового діабету та визначення рівня холестерину як факторів ризику розвитку серцево-судинних захворювань.

https://vechirniy.kyiv.ua/news/yak-ne-opynytysya-na-stoli-henial-noho-khirurha-kyyanam-rozkazaly-pro-tysk

 

У СТОЛИЦІ ПРАЦЮЮТЬ 11 КАБІНЕТІВ ДІАБЕТИЧНОЇ СТОПИ

У столиці застосовується комплексний підхід для надання медичної допомоги хворим на цукровий діабет, адже ефективність лікування цукрового діабету, окрім безперебійного медикаментозного забезпечення, напряму залежить від реалізації інших важливих заходів, у тому числі від налагодження системи ранньої діагностики та профілактики ускладнень. Саме тому на базі столичних консультативно-діагностичних центрів створено 11 кабінетів діабетичної стопи. Про це повідомив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник під час робочого візиту до одного з кабінетів.

Він зазначив, що функціонування кабінетів діабетичної стопи наблизить медичну допомогу до хворих на цукровий діабет, значно розширить можливості спостереження, лікування та вчасного виявлення проблеми, що, у свою чергу, знизить ризики інвалідизації.

«Від початку роботи до кабінету діабетичної стопи медичну допомогу отримали біля 140 пацієнтів», – зауважив Микола Поворозник.

За його словами, протягом 2018 року хворі на інсулінозалежний діабет кияни на 100% забезпечені препаратами інсуліну завдяки виділенню з міського бюджету 50 млн грн. Крім того, із міського бюджету виділено близько 14,5 млн грн на виконання інших заходів міської цільової програми «Здоров’я киян» та вперше закуплено:

– для профілактики важких гіпоглікемій у дітей, хворих на цукровий діабет 1 типу, закуплено препарат Глюкагон на суму 464 тис. грн. Завдяки цьому протягом 2018 року у 860 дітей, які отримали зазначений лікарський засіб, не зареєстровано жодного випадку важкої гіпоглікемії, що потребувало би невідкладної допомоги та стаціонарного лікування;
– для профілактики важких ускладнень цукрового діабету у дітей та покращення рівня компенсації захворювання закуплено 50 приладів для постійної інфузії інсуліну (інсулінових помп) та розхідних матеріалів до них на загальну суму понад 6 млн грн;
– для визначення рівня компенсації цукрового діабету у хворих, які отримують інсулінотерапію, закуплено тест-системи до експрес-аналізатора типу Clover-Alc на суму понад 6 млн грн для визначення глікованого гемоглобіну.
Також на суму понад 2 млн грн забезпечено дітей та вагітних, хворих на цукровий діабет, глюкометрами та тест-смужками для контролю рівня глюкози.

http://www.kreschatic.kiev.ua/ua/5200/news/1553775722.html

 

МІСЬКА ЦІЛЬОВА ПРОГРАМА «ЗДОРОВ’Я КИЯН»

Вперше за кілька десятиліть усі пологові будинки Києва забезпечені сучасним обладнанням. Про це заявив мер столиці Віталій Кличко під час перевірки ремонтних робіт у Київському пологовому будинку № 2. За його словами, тільки впродовж останніх двох років на утримання дитячих лікарень та пологових будинків столиця виділила більш як півтора мільярда гривень. З них цього року – майже 800 мільйонів. Крім того, в рамках міської цільової програми «Здоров’я киян» на охорону материнства та дитинства у 2017-2018 роках було придбано медикаментів на 110 мільйонів. Понад 400 мільйонів витрачено на закупівлю сучасного обладнання. – У Києві… 

Вечірній Київ. – 2018. – 22 листоп. – С. 3.

 

 БАЧИТИ ВСЕ

«Здоров’я киян» – програма, яку профінансувала столична міськадміністрація

До Київської міської клінічної офтальмологічної лікарні, що розташована в столичному медмістечку, я нещодавно потрапив, супроводжуючи батька-пенсіонера на операцію з видалення катаракти й заміни кришталика на штучний, і був вражений величезною кількістю людей, які заполонили відділення.

Подібне спостерігав і в наступні післяопераційні дні, навідуючи тата. Ніколи не думав, що серйозні проблеми з очима – настільки масові.

«За бюджетні кошти Києва, за розпорядженням очільника столиці Віталія Кличка, були виділені кошти на безкоштовні кришталики за програмою «Здоров’я киян», – розповідає на моє прохання Оксана Ілюк, лікар-офтальмолог першої категорії, яка безпосередньо проводить операції.

– Оскільки ми на бюджеті Києва, то ця акція стосується винятково киян. Кришталики брали не дешеві, а середнього сегменту (спільного швейцарсько-угорського виробництва, Medikontur), вони в чомусь навіть кращі за більш дорогі інші імпортні кришталики. До речі, ціновий «розбіг» вартості кришталиків дуже великий, скажімо є й за 40 тисяч гривень. Будемо сподіватися, що такі акції-закупки будуть відбуватися й у майбутньому, бажано щорічно».

Нагадаю, що ще в серпні 2016-го заступник голови КМДА Микола Поворозник публічно заявив, що Департаментом охорони здоров’я КМДА було закуплено 2468 комплектів штучних кришталиків і стерильне обладнання для їх установки на загальну суму 3,5 млн. гривень…

Більш детально ви ознайомитеся тут:

http://www.umoloda.kiev.ua/number/3129/218/109271/

 Україна молода. – 2017. – 2 берез. – С. 14.

 

 ПРОГРАМА “ЗДОРОВ’Я КИЯН” НА НАЙБЛИЖЧІ РОКИ Є ІННОВАЦІЙНОЮ ДЛЯ УКРАЇНИ

Програма «Здоров’я киян» на 2017-2019 роки є інноваційною для України в частині соціальної медицини. Про це повідомив заступник голови КМДА Микола Поворозник під час брифінгу, на якому було презентовано Міську цільову програму «Здоров’я киян» на 2017-2019 роки.

Міська влада вперше пропонує ввести механізм боротьби із захворюваннями шляхом реімбурсації, тобто часткового відшкодування вартості лікарських засобів хворим на бронхіальну астму, хронічні обструктивні захворювання легень, цукровий діабет, виразкову хворобу тощо.

Також вперше планується виділення значних коштів на лікування хворих із рідкісними недугами (орфанними захворюваннями). Це допоможе вберегти від інвалідності та забезпечити соціальну адаптацію людей.

Крім того, Програмою передбачені такі заходи, як профілактика вроджених аномалій та безпліддя, розвиток нефрологічної допомоги та оновлення парку діалізних машин, посилення онкологічної допомоги та захисту жіночого здоров’я.

Важливе місце в Програмі «Здоров’я киян» на 2017-2019 роки відводиться також виділенню коштів на ендопротезування суглобів, адаптацію стомованих хворих, забезпечення слухопротезуванням (слуховими апаратами та кохелярними імплантами) тощо.

 Вечірній Київ. – 2016. – 27 жовт. – С. 3;

 Факты и комментарии. – 2016. – 28 окт. – С. 11;

 Хрещатик. – 2016. – 28 жовт. – С. 1.

 

У КИЄВІ ДІТИ ІЗ ВАДАМИ СЛУХУ ОТРИМАЮТЬ БЕЗПЛАТНІ ІМПЛАНТИ

 Антон ФОМЕНКО

Заступник голови КМДА Микола Поворозник завітав до київської дитячої клінічної лікарні №1, де проінспектував ремонтні роботи та розповів журналістам про нову ініціативу столичної влади щодо допомоги дітям із вадами слуху.

Пан Поворозник відвідав хворих дітей, яким провели операцію кохлеарної імплантації. Він побажав малечі одужання та подарував іграшки та одяг. Чиновник розповів журналістам про програму помочі КМДА дітям, що мають проблеми зі слухом.

В рамках цієї ініціативи міської влади, дітям, що мають таку потребу, безоплатно проводять операцію зі встановлення імплантів, що можуть гарантувати їм здатність чути. Велику роль відграє час. Їх можна оперувати лише до п’яти років, тому столична влада докладає максимум зусиль для того, щоб діти отримали належне лікування вчасно.

«Починаючи з 2008-го року Київ не виділяв гроші на допомогу хворим дітям. В цьому році ми відродили спеціальну  програму. З бюджету Києва на цю потребу виділено значні кошти – 2,82 млн грн. Раніше такі операції виконувались за рахунок держави, але останніми роками гроші на це не виділялися. Саме тому міська влада внесла купівлю кохлеарних імплантів до міської цільової програми «Здоров’я киян»зауважив заступник голови КМДА.

Водночас Головний лікар закладу Юрій Кожара повідомив, що на ремонт лікарні спрямували  10 мільйонів гривень, ще 5 пішло на закупівлю нового обладнання.

http://vechirniykiev.com.ua/news/u-kyyevi-dity-iz-vadamy-slukhu-otrymayut-bezplatni-implanty