А вода – це справжнє диво!

Вода –  це найм’якіша і найслабша  істота
в світі, але в подоланні твердого і міцного
вона непереможна, і нема на світі їй рівного.
Лао Цзи

Ві д самого народження всюди оточує нас вода. Ми ростемо і розвиваємось, сприймаючи воду і повітря як невід’ємну складову життя. І чим більше ми пізнаємо світ, тим більше переконуємось: який же дивний елемент – вода. Як багато таємниць і як багато життя в ній, і як багато чого ми не знаємо про те, що супроводжує нас щодня.

Вода найпоширеніша речовина на нашій планеті. Десь 70-75 відсотків Землі вкрито водою, саме тому її називають Блакитною Планетою. Без води неможливе життя не тільки людини, а й інших живих істот. Без їжі людина може прожити до пари тижнів, а без води всього кілька днів. І це не дивно, адже наше тіло складається з води на дві третини.

Вода повсюди навколо нас – у водоймах та підземних джерелах, у краплях дощу, листі та соковитій траві, овочах та фруктах. Вона наповнює життям усе на землі. Без води неможливо виростити врожай та розводити свійських тварин. Тому наші давні предки селилися біля водоймищ, копали колодязі та завжди шанували дощ, навіть приносили жертви богам у часи засухи, щоб його викликати.

Уперше ідея проведення Всесвітнього дня води прозвучала на Конференції ООН з охорони довкілля, що відбулася в 1992 році в Ріо-де-Жанейро (резолюція № А/RES/47/193 «Проведення Міжнародного дня водних ресурсів»). Резолюцією відзначено, що враховуючи важливість водних ресурсів у розвитку економічної діяльності і соціального благополуччя, яка не отримує широкого усвідомлення, 22 березня кожного року оголошується Міжнародним днем води, який починає відзначатися з 1993 року. Відтоді, Всесвітній день води святкується щорічно.

Прокинутися, вмити обличчя, заварити чай, полити квіти – буденний ритуал для мільйонів європейців, зокрема – й українців. І водночас – нездійсненна мрія для мільярдів мешканців планети. Як стверджують спеціалісти, кількість чистої води на планеті постійно зменшується.

Вода – це наша культура і основа життя на землі. Воді належить найважливіша роль у виникненні життя, у формуванні фізичного, хімічного середовища, клімату і  погоди на нашій планеті.

З якістю питної води пов’язаний стан здоров’я людей, екологічно безпечне харчування, вирішення проблем медичного і соціального характеру. Ще в ХІХ столітті відомий французький вчений Луї Пастер сказав, що 80 відсотків усіх своїх хвороб ми випиваємо з водою.

У червні 1999 року на ІІІ Конференції міністри екології і охорони здоров’я 35 європейських країн, у тому числі й України, підписали Протокол про воду та здоров’я, зобов’язавшись оберігати своїх громадян від захворювань, пов’язаних із забрудненням води, захищати водні ресурси, створювати системи усунення небезпечних ситуацій.

Через забруднення вода втрачає більшу частину своїх властивостей. У підсумку вона стає абсолютно непридатною ні для пиття, ні для іншого способу застосування.

Саме тому чиста питна вода завжди в ціні. По правді кажучи, вона просто на вагу золота.

Потрібно просто зрозуміти, що вода – це одне з найбільших багатств, вічна цінність, до якої ми повинні відноситися з великою повагою, не завдаючи їй шкоди та пильно оберігаючи.

Шукайте літературу з проблем водних ресурсів  в електронному каталозі.

Пропонуємо літературу з фонду бібліотеки:.

Хвесик, М. Без води ані туди ані сюди : забезпеченість цим ресурсом, за даними ООН, – одне з ключових питань, які стоять перед людством у XXI столітті / Михайло Хвесик // Урядовий кур’єр : газета Кабінету Міністрів України. – 2021. – 20 січня (№ 12). – С. 6.

В статті йдеться про проблему водозабезпечення населення і галузей економіки, яка через постійне скорочення водних запасів, забруднення поверхневих і підземних вод набула планетарного масштабу.

Паламарчук, М. М. Водний фонд України : довідковий посібник / М. М. Паламарчук,
Н. Б. Закорчевна ; за ред.: В. М. Хорєва, К. А. Алієва ; Держком. України з водного господарства, Рада нац. безпеки і оборони України, Український інститут дослідж. навколишнього середовища і ресурсів. – Київ : Ніка-Центр, 2001. – 392 с.

Сироватченко, Л. В. Водокористування в Україні : особливості та сучасний стан / Л. В. Сироватченко // Економіка та держава : міжнародний науково-практичний журнал. – 2016. – № 8. – С. 97-103 : табл.

Екологічні проблеми Київських водойм і прилеглих територій : [монографія] / О.В. Романенко [та ін.] ; за ред. О.В. Романенка ; Національна академія наук України ; Інститут гідробіології. – Київ : Наукова думка, 2015. – 192 с. : іл.

Власов, В. Життєдайний ресурс / Володимир Власов, Дмитро Власов // Віче. – 2013. – № 5. – С. 60-61 : фото.

Статтю присвячено Всесвітньому дню води, з метою нагадати людству про надзвичайне значення водних ресурсів для розвитку суспільства й необхідність їх охорони та збереження.

Гопчак, І. В. Європейське законодавство у сфері захисту та управління водними ресурсами /

І. В. Гопчак, Т. О. Басюк // Бібліотека всеукраїнської екологічної ліги. Серія «Стан навколишнього середовища» : «Інтегроване управління водними ресурсами України». – 2015. – № 3. – С. 12-15.

Дніпро – головна водна артерія України. Екологічні проблеми та їх подолання : бібліографічний нарис / укладач Н. М. Вахненко. – Київ : 2013. – 23 с.