Театральний вечір у відділі мистецтв

23-12-2015 У відділі мистецтв бібліотеки відбувся театральний вечір “Михайло Старицький на українській сцені” (до 175-річчя видатного українського драматурга, режисера, театрального діяча).

Василь Васильович Неволов – заслужений діяч мистецтв, професор Київського національного університету театру, кіно і телебачення, кандидат мистецтвознавства висвітлив роль М. Старицького у збагаченні рідної театральної літератури багатьма творами з народного життя, в яких відбилась доля народу з його злиднями і кривдою. Ці твори, що склали не одну книгу: «Не так склалось, як жадалось», «Утоплена», «Циганка Аза», «Зимовий вечір», «Сорочинський ярмарок», «Чорноморці», «За двома зайцями», «Маруся Богуславка», «Ой, не ходи, Грицю», «Богдан Хмельницький» та інші весь час не сходили зі сцени театру і давали артистам нагоду виявити свій блискучий талант.

Учасники заходу мали прекрасну можливість поспілкуватися із видатною українською актрисою, народною артисткою УРСР, членом Національної спілки театральних діячів України Галиною Гілярівною Яблонською, виконавицею головних ролей у п’єсах М. Старицького: Галі («Лиха доля»), Марусі («Маруся Богуславка»), Катрі («Не судилося»). Як повідомила актриса, її запрошували також зіграти роль Проні Прокопівни («За двома зайцями»).

Актриса розповіла про свій життєвий та творчий шлях, який не був легким. Вперше на сцену вона вийшла у віці шести років в епізодичній ролі хлопчика. А у вісім, 1936 року, виконувала головну роль у виставі „Хатина дядечка Тома”.

Велика актриса і мужня жінка Галина Гілярівна  приклад унікального служіння і вірності своїй улюбленій справі та творчого довголіття.

У відділі мистецтв бібліотеки також експонується виставка літератури, присвячена темі «Михайло Старицький в українському мистецтві». Виставка експонуватиметься до кінця місяця.