Центральні міські бібліотеки

 

Публічна бібліотека імені Лесі Українки для дорослих 

Директор

Романюк Ольга Івановна

тел. 484-00-66

Учений секретар

Трубайчук Олена Михайлівна

тел./ф.  482-13-34

Приймальня

Завідувач канцелярії

Москаленко Ірина Борисівна

тел./ф.  482-13-34

   

Заступник директора

з питань комплектування

інформаційних ресурсів та

впровадження нових

інформаційних технологій

 

Коваленко Раїса Михайлівна           тел. 486-64-41

 

Заступник директора

з питань інформаційно-бібліотечного обслуговування

 

 

тел. 486-00-85

Заступник директора

з матеріально-технічного

та господарського

забезпечення

 

Тарасенко Олена Петрівна

тел. 484-33-66

 

Головний інженер

Стремілов Віталій Миколайович     тел. 484-33-66

Бухгалтерська служба

Головний бухгалтер

 

Козаченко Лідія Степанівна

тел. 486-19-80

Пост охорони

тел. 486-01-49

 

Центральна міська бібліотека імені Т.Г. Шевченка для дітей

03055, Київ, проспект Перемоги, 25
Тел.: директора – (044) 236-59-39,
тел. /факс – (044) 236-21-01,
відділ обслуговування, МБА – (044) 236-21-19

e-mail info@shevkyivlib.org.ua

сайт: shevkyivlib.org.ua

Директор – Біленко Яна Борисівна

Площа приміщення бібліотеки – 979 м2, книжковий фонд – 90,0 тис. примірників, понад 400 назв періодичних видань. Щорічно обслуговує 15,0 тис. користувачів; кількість відвідувань за рік 138,0 тис.; кількість книговидач – 319,0 тис. примірників.
Структура:
– абонементи і читальні зали: для дошкільників, читачів-учнів 1-4 класів, учнів 5-9 класів;
– інформаційно-бібліографічний відділ, ВСО та МБА;
– відділ мистецтв;
– відділ для керівників дитячого читання;
– відділ нестаціонарних форм обслуговування.

 

Бібліотека створена у 1918 році за клопотанням відомих діячів культури П.Г.Тичини, В.К.Магеровського і на той час була другою бібліотекою для дітей в Україні. Певний час тут працював бібліотекарем сам Павло Григорович Тичина. У квітні 1920 року за його пропозицією бібліотеці присвоєно ім’я Тараса Григоровича Шевченка.

З перших років свого існування бібліотека стала провідником слова та ідей великого сина землі української Т.Г.Шевченка.

З 1978 року в бібліотеці створено централізований відділ комплектування, обліку та організації бібліотечних фондів 46 бібліотек для дітей міста Києва. Це дало можливість забезпечити раціональне використання коштів на комплектування, позбутися дублювання фондів при розподілі літератури, а також створити зведений довідковий апарат на весь єдиний фонд дитячих бібліотек міста. Сьогодні до послуг бібліотекарів і читачів-дітей – електронний каталог нових надходжень, бази даних “Шевченкіана”, “Ретроспекція”, “Британіка” та ін.

У відділах обслуговування читачів та у відділі комплектування діють локальні мережі, створено 10 автоматизованих робочих місць. Це значно прискорює обслуговування читачів, виконання операцій з комплектування, обліку та бібліотечного опрацювання літератури.

Колектив бібліотеки проводить роботу по створенню електронної бази даних на свої інформаційні ресурси. Електронний каталог включає 35 тис. документів.

У 2003 році відкрито Інтернет-центр для користувачів бібліотеки.

Центральна бібліотека імені Т.Г.Шевченка для дітей – Головна бібліотека для дітей столиці України. Її статус визначено Урядом України як науково-дослідного, інформаційного та консультативного центру з питань культурного розвитку дітей міста Києва.

Це покладає на неї відповідні обов’язки відносно дитячих та шкільних бібліотек, користувачів регіону. Бібліотека відіграє провідну роль у патріотичному вихованні маленьких громадян столиці.

Сьогодні бібліотека є центром формування й задоволення інформаційних потреб читачів, організації змістовного дозвілля.

Традиційний “Шевченківський березень” збирає в стінах бібліотеки сотні шанувальників творчості поета. Тісні зв’язки з фондом Т.Г.Шевченка, Стрітівською вищою педагогічною школою кобзарського мистецтва допомагають щорічно влаштовувати великі свята кобзарської пісні “Слово й пісня Кобзаря”, конкурси на краще читання поезії Т.Г.Шевченка “Щоб наше слово не вмирало”, “У вінок Кобзареві” та інші.

Готуючись до відзначення 200-річного ювілею від дня народження Т.Г.Шевченка, бібліотека видала рекомендаційний покажчик, що містить книги про життя і творчість поета, провела соціологічне дослідження “Кобзар у Вашому домі” серед дітей міста.

При бібліотеці спільно з Всеукраїнською спілкою краєзнавців, Інститутом історії НАН України, ліцеєм №142 діє клуб “Досвіт”. У відділі мистецтв працює ляльковий театр “Кобзарик”, для наймолодших читачів діє “Школа ввічливих дітей Барвінка та Ромашки”. А дітей 8-10 років та батьків постійно збирає “Родинна світлиця”, де проходить спілкування з педагогами, психологами, лікарями, організовуються родинні свята.

 

Міська спеціалізована молодіжна бібліотека “Молода гвардія”

01032, Київ, вул. Л. Толстого, 49
Тел.: директора – (044) 288-11-74,
тел. /факс – (044) 288-11-73

e-mail – lib@msmb.org.ua

Сайт: http://msmb.org.ua

Директор: Конашко Галина Борисівна

Площа приміщення бібліотеки – 567 м2, книжковий фонд – 100,8 тис. примірників. Щорічно обслуговує 11,0 тис. користувачів, кількість відвідувань за рік 55,0 тис., книговидач – 222,0 тис. примірників.
Структура:
– абонемент,
– читальний зал,
– інформаційно-бібліографічний відділ,
– відділ мистецтв,
– Інтернет-центр.

У середній школі № 136 Залізничного району м. Києва у 1922 році засновано бібліотеку для дітей. Ініціатором та організатором була майбутня дружина видатного українського письменника П.Г.Тичини Лідія Петрівна Папарук. У 1926 році вона стала самостійною окремою дитячою бібліотекою, яка була підпорядкована Наркомпросу України, а згодом – Культпросвіті. У 1930 році бібліотеці присвоєно ім’я Клима Ворошилова.

Перед початком Великої Вітчизняної війни бібліотека була добре укомплектована, особливо українською класичною літературою. Її послугами користувалися 2,0 тисячі читачів, а обслуговували їх 3 бібліотечні працівники.

Під час війни та окупації Києва фашистами значна частина фондів бібліотеки була втрачена. Ту частину фонду, що вдалося зберегти, в 1949 році зібрано в приміщенні по вул. Толстого, 24.

У 1958 році діяльність бібліотеки відродилася і книжкові фонди налічували вже 62,0 тисячі томів.

У 1959 році рішенням Ради депутатів Залізничного району бібліотека отримала додаткові площі.

У 1962 році вона перейменована у бібліотеку для дітей і юнацтва імені “Молодої гвардії” Залізничного району.

Однією з перших у місті бібліотека розпочала роботу по естетичному вихованню дітей та юнацтва.

10 травня 1976 року відбувся святковий вечір, присвячений урочистому відкриттю на базі бібліотеки імені “Молодої гвардії” Центральної міської бібліотеки для юнацтва.

У бібліотеці відбуваються цікаві зустрічі з видатними діячами політики, культури та мистецтв у клубі “Еврика”, здійснюється професійна орієнтація в клубі “Орієнтир”, моральне виховання в клубі “Азбука для двох”. Бібліотека започаткувала нові традиції у роботі з читачами: дискусійні форми донесення нових ідей, використання кіно-фоно-фотоматеріалів.

1994 року бібліотека реорганізована в Міську спеціалізовану молодіжну бібліотеку “Молода гвардія”.

Свою спеціалізацію як молодіжної бібліотеки колектив доводить найрізноманітнішими засобами: залучення нових верств населення – студентів, науковців, молодих підприємців, батьків, працюючу молодь, безробітних, юнаків та дівчат з вадами здоров’я, військових та ін. Розвиваються додаткові бібліотечні послуги.

З 1994 року спостерігається яскрава соціальна спрямованість всього змісту роботи бібліотеки. Бібліотека реалізує програми: правова підтримка молоді, соціально-психологічний захист, волонтерство. Укладаються партнерські угоди, що розширюють інформаційні можливості бібліотеки й допомагають творчій молоді в реалізації її задумів.

На базі бібліотеки працює “Довідкове бюро”, яке здійснює інформаційну підтримку молоді з правових питань за допомогою електронної бази Liga”Закон”.

З 2003 року розпочав свою діяльність “Молодіжний діловий центр”. За сприяння Посольства США в Україні на базі бібліотеки працює Інтернет-центр, що налічує п’ять Інтернет-місць для користувачів.

Колектив бібліотеки проводить роботу по створенню електронної бази даних на свої інформаційні ресурси.