Живісінькій пам’яті Амвросія Бучми

14-03-2016 У відділі літератури з питань мистецтв відбувся театральний вечір, присвячений 125-річчю  від дня народження українського актора і режисера Амвросія Максиміліановича Бучми. На зустріч з користувачами бібліотеки завітала Валентина Ігорівна Заболотна – театрознавець, професор Національного університету театру, кіно і телебачення ім. І.Карпенка-Карого, онука геніального митця.
Пані Валентина, яка зростала у великій квартирі свого видатного дідуся, розповіла про те, яким він був сім’янином і другом, про його оточення, стосунки з відомими письменниками, співаками, акторами. Артисти, природно, складали більшість серед гостей дому Бучми. Франківці, звичайно, були тут своїми.
Поверхом вище мешкала Наталя Михайлівна Ужвій з чоловіком Євгеном Порфировичем Пономаренком і його родичами. Гостями дому Бучми були  М.Рильський та О.Вишня, О.Вертинський, Костя Степанков, творчий вихованець Амвросія Максиміліановича, Михайло Гришко та Марія Литвиненко-Вольгемут, Михайло Ротлейдер, артисти Юрій Тимошенко (Тарапунька) і його дружина Ольга Кусенко.
Важко назвати усіх гостей, які бували в домі Амвросія Бучми. Від більшості  з них лишились тільки тіні, але вони живі у пам’яті Валентини Ігорівни. Часто бував у них і письменник Олександр Єлисейович Ільченко. У його книзі «Козацькому роду нема переводу» є посвята: «Живісінькій пам’яті Амвросія Бучми, людини, комуніста, володаря дум, який не вмирав і не вмре, бо козацькому роду нема переводу».
Усіх, хто цікавиться творчістю Амвросія Бучми, запрошуємо оглянути виставку та скористатися багатющим фондом відділу літератури з питань мистецтв (вул. Велика Житомирська, 4).