День спеціаліста «Києвознавче сузір’я» у бібліотеці

26-01-2017 Учора відділ краєзнавчої літератури та бібліографії вкотре зібрав дружнє коло любителів та шанувальників києвознавчої тематики на День спеціаліста «Києвознавче сузір’я».

Цього разу гостями  відділу були відомі  у столиці києвознавці: Третьяков А., Галайба В.,  Вакулишин С.  та журналіст Бєляєв Д. Екскурсоводів представляли: Боброва Ю., Пирогова Н. Налєскіна Г., Шевченко Л.

Програма Дня спеціаліста, як і зазначалося в анонсі, передбачала ознайомлення з новими надходженнями та активне спілкування. Традиційно завідувач відділу Надія Грищенко відкрила зустріч, представила гостей та познайомила присутніх із виставкою нових надходжень києвознавчої проблематики «Мій рідний Київ».

Першим із презентацією своєї нової книги (Мала Васильківська. Шота Руставелі : культурологічний путівник / А.П. Третьяков. – К. : ЛАТ&К, 2016.- 218 с.: іл.) виступив києвознавець Аркадій Третьяков. Автор  розповів про кропітку роботу над книгою, про інформаційні джерела, на основі яких вона створювалась, та за допомогою слайд-шоу прокоментував ряд уривків, фотографій, ілюстрацій зі свого твору, зазначивши, що більшість ілюстрацій публікується вперше. Унікальні фотографії та факти з історії викликали неабиякий інтерес в аудиторії та наочно проілюстрували усі етапи історії вулиці, де пройшло дитинство автора.

Наступний гість – журналіст Дмитро Бєляєв яскраво  та  захоплююче представив свою першу  письменницьку роботу фантастичний роман (Василь Суперзум. Великий Вибух ; Ганна Немо. Стрижень : роман / Д.А. Бєляєв. К. : Гамазин, 2016. – 272 с.), в якому він подав декілька своїх версій Чорнобильської катастрофи. Стрімкий пошук істини зрештою призводить до розгадки кількох найвідоміших таємниць сучасного світу.

Ще один гість відомий києвознавець Василь Галайба у своєму виступі ознайомив гостей із книгою Из жизни губернского Киева : по материалам прессы ХІХ-ХХ вв. / В. В. Галайба. – К. : Sky Hors, 2015. – 320 с. : ил.  та поділився творчими планами, а саме: анонсував майбутню книгу, присвячену православним храмам Києва. За словами автора, нова книга, створена на основі архівних документів, буде вміщати  інформацію про всі православні церкви, храмові і храмоподібні споруди, які були побудовані і яким так і не судилося бути побудованими в Києві.

На завершення заходу про своє нове видання, автобіографічну працю, розповів педагог, києвознавець, музейник, лауреат Троньківської премії НСКУ – Серій Вакулишин.Його праця має назву Історична пам’ять Сергія Вакулишина : києвознавча бібліографія. Матеріали до біографії / упор. Н. Обіліс. – К. :  ВС ім. Ю. Липи, 2016. – 42 с. : фото. Свій виступ автор доповнив слайдами світлин із домашнього архіву та вікториною на знання вулиць і будинків Києва. За правильні відповіді переможці отримали у подарунок його книги.

Сьогодні особливо актуальним є залучення особистості до духовного багатства, що міститься в краєзнавчій інформації. Знання особливостей історії рідного міста,  його внеску в загальнокультурні цінності дозволяє кожній людині відчувати себе значущою частиною світового культурно-історичного процесу. Тому важливо, щоб краєзнавство для кожної особистості стало школою життя і культурного вдосконалення.

Актуальність тем, які були підняті під час зустрічі, підтвердило жваве обговорення та активний обмін думками між  учасниками наприкінці заходу, під час чаювання. Учасники Дня спеціаліста зауважили, що надана інформація була цікавою, актуальною та необхідною для подальшої роботи як києвознавцям, так і екскурсоводам.