Іван Гончар. Великий талант, закоханий в Україну

02-02-2017 У ці дні Івану Макаровичу Гончару, громадському та культурному діячу, скульптору, живописцю, графіку, народознавцю, колекціонеру виповнилося б 106 років від дня народження.

Сьогодні у нашій бібліотеці відбулася зустріч із працівниками Музею Івана Гончара – завідувачем відділу архівів Лідією Петрівною Дубиківською-Кальненко та завідувачем бібліотекою Валентиною Миколаївною Єрьоменко, під час якої прозвучала розповідь про народження, життя, діяльність прекрасної людини, великого таланту, закоханого в Україну і свою рідну землю.

Іван Гончар залишив нам після смерті прекрасний дарунок – історико-етнографічно-мистецький музей. Водночас із мистецькою творчістю провів колосальну народознавчу роботу. Він багато подорожував Україною і з кожної мандрівки привозив не лише нові ескізи чи замальовки, а й зразки народних картин, рушники, килими, народний одяг, писанки, музичні інструменти. Це був справжній громадянський подвиг – зібрати у ті часи таку колосальну колекцію (понад 15 тисяч експонатів). І все це збирала одна людина: скромна і невибаглива, але вперта до самозречення.
Цікава розповідь була доповнена чудовим виступом студентського фольклорного колективу «Ясниця» Київського національного університету ім. Т. Шевченка.
Бібліотека щиро дякує Музею за подаровані книги з етнографії та DVD-диск про життя та діяльність великого українця.