«Японія – країна див» – мистецький захід у бібліотеці

12-10-2017 На відзначення Року Японії в Україні відбувся мистецький захід «Японія – країна див».

Зустріч розпочалася із відомої традиції на весь світ — лекції з чайної церемонії, яку представила член Київського філіалу Японської чайної школи «Урасенке» Лілея Кляцевич.

Присутні дізналися про те, що японське чаювання — не просто традиція, а цілий ритуал, який люди осягають багато років у спеціальних школах. Сенс японського чаювання полягає, головним чином, не в дегустації напою — це більше схоже на медитацію і спробу віднайти гармонію у собі і з іншими людьми.

Також за підтримки і участі Українсько-японського центру КПІ імені Ігоря Сікорського до бібліотеки завітав майстер і викладач з японської каліграфії Накамура Хітощі, який провів майстер-клас «Знайомство з японською каліграфією». Накамура Сан приділив багато уваги кожному учаснику — пояснював, як правильно і красиво виводити пензлем, розповідав зміст кожного ієрогліфа.

На завершення мистецького вечора гості познайомилися ще з одним японським мистецтвом — «Ошибана» (в перекладі з японської — «пресована або площинна флористика»). Роботи у цьому мистецькому напрямі виконуються без пензля і фарб.

Художник-флорист, член Національної спілки художників України, майстриня з «Ошибана» Тетяна Бердник розповіла про цей вид флористики, який народився багато століть назад в Японії. А ще всі охочі отримали перші навички з флористичного живопису та зробили власноруч закладки для книжок.

Бібліотека щиро дякує Українсько-японському центру КПІ імені Ігоря Сікорського та всім учасникам заходу.