Вітаємо з високим званням!

22-01-2018 Сьогодні колектив бібліотеки отримав чудову новину. Наш колега, завідувач відділу літератури з питань мистецтв Леонід Семенович Криворучко Указом Президента України №11/2018 «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Соборності України» удостоєний почесного звання «Заслужений діяч мистецтв України».

37 років свого життя він присвятив створенню, становленню і розвитку спеціалізованого відділу літератури з питань мистецтв нашої бібліотеки. За цей час зібрано унікальний книжковий фонд, до якого залучено також особисті колекції видатних митців і мистецтвознавців. Серед них – власні зібрання славетного танцівника і хореографа Сержа Лифаря, народного артиста України Ростислава Івицького, професорів Національного університету театру, кіно і телебачення ім. І.Карпенка-Карого Юрія Бобошка, Івана Чабаненка, Валентини Заболотної, Ростислава Пилипчука.

Сьогодні очолюваний Леонідом Семеновичем відділ є інформаційно-бібліографічним і мистецьким центром міста, широко відомим своїми творчими зустрічами, художніми виставками, презентаціями, а останнім часом і театральними виставами. Минулого року започатковано проект «Бібліотека+театр».

Леонід Криворучко зумів у своїй діяльності поєднати обидва свої професійні захоплення: театр і книгу.

Свого часу він був автором і ведучим програми «Театр плюс книга» на I каналі Українського радіо. Брав активну участь у створенні радіопрограми Ніни Новоселицької «Театральні обрії». Він є автором ідеї і керівником спільних міжнародних театральних проектів, серед яких – світова прем’єра вистави Театру на Таганці «Брати Карамазови», де зустрілись видатний режисер Юрій Любімов і український сценограф, учень Данила Лідера Володимир Карашевський, автором ідеї книжкового проекту – видання «Записок божевільного» М. Гоголя у художньому вирішенні видатного українського графіка Юрія Чаришникова (видавництво «Грані-Т», 2012 р. з передмовою Л. Криворучка), автором сценаріїв документальних фільмів : «Квітень. Таганка. Достоєвський», «Під спекотним сонцем опери», «Чеховський сад Юрія Любімова». Ці фільми демонструвалися на українському телебаченні і за кордоном.

Завдяки його зусиллям і колективу відділу укладено та видано фундаментальні бібліографічні покажчики  «Колекція Сержа Лифаря» та «Український художній авангард». А нещодавно вийшов друком перший повний науковий бібліографічний довідник «Лесь Курбас», де зібрано бібліографію за 110 років (1906-2016 рр.).

А ще він є автором статей з питань театрознавства у багатотомній «Енциклопедії сучасної України», експертом театральної премії «Київська пектораль». Постійно працює над дослідженням історії та проблем української і світової театральної режисури. Неодноразово брав участь у міжнародних наукових конференціях, телевізійних і радіоефірах.

Колектив бібліотеки щиро вітає Леоніда Семеновича із високим званням та бажає міцного здоров’я і подальших успіхів у роботі.