Місцево-оглядова прогулянка “Воздвиженка – Андріївський узвіз”

18-05-2018 Відділ краєзнавчої літератури та бібліографії спільно з екскурсоводом Ліги екскурсоводів міста Києва Людмилою Шевченко відкрили новий сезон безкоштовних прогулянок містом. На прогулянку були запрошені колеги – бібліотечні працівники бібліотеки Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди. Місцево-оглядова прогулянка, приурочена до Дня Києва, пролягала від Хрестовоздвиженської церкви по «Воздвиженці», Андрієвському узвозі і, нарешті – до Церкви Богородиці Пирогощої та найдавнішого жіночого монастиря Києва – Флоровського.

На початку вулиці (Воздвиженська, 1) екскурсанти милувалися Хрестовоздвиженською церквою, названою на честь хреста Андрія Первозванного. Двоповерхова біла святиня іменита тим, що тут хрестили письменника-містика Михайла Булгакова, а будівля під №10-б – тим, що 10 років тому на його місці стояв будиночок, де в 1891 році Булгаков народився. У цьому будинку майбутній містик жив до 14 років, а потім його сім’я переїхала. Зараз тут – офіси та кафе.

Далі екскурсовод провела учасників прогулянки до вулички, яка названа на честь кожум’як. Чудові нові будинки на вулиці Кожум’яцькій, 18 виділяються особливими декоративними прикрасами, виконаними у стилі модерн – напівкруглими вікнами з листовою прикрасою і мозаїкою. А сама вулиця Кожум’яцька названа в честь шкіряного заводу, що знаходився тут ще з ХVII століття і належав київському купцеві Юхиму Мітюку.

Наступною культурною зупинкою прогулянки стала будівля, що вирізняється на тлі решти цікавих будинків – “Замок Річарда”. Він знаходиться поруч із київською горою Уздихальницею і зведений на початку ХХ століття у готичному стилі. Планувалося, що квартири у ньому здаватимуться постояльцям. Так і було: протягом всього часу тут жили здебільшого представники творчої інтелігенції. “Замком Річарда Левове Серце” будинок назвав видатний письменник, уродженець Києва – Віктор Некрасов. Дуже вже любив добрий київський геній у дитинстві романи Вальтера Скотта – ось і увічнив у рідному місті ім’я улюбленого героя.

Після “Замку Річарда” узвіз стає більш пологим і відкриває погляду скульптуру геніального Михайла Булгакова, який сидить на лавці поруч зі своїм будинком-музеєм.

На Андріївському узвозі працівники бібліотеки слухали розповідь екскурсовода про історію створення київських академічних драматичних театрів – “Театр на Подолі”, “Колесо”. Зупинилися біля муралу “Відродження”, що прикрашає бічну стіну будівлі на Андріївському узвозі по вулиці Боричів Тік, 33.

Наприкінці прогулянки зупинилися біля Музею Однієї Вулиці, познайомилися з історією відбудови Церкви Богородиці Пирогощої та сфотографувалися на згадку біля Флоровського монастиря. Опісля учасники екскурсії подякували Надії Грищенко за організацію прогулянки, а Людмилі Шевченко – за цікаву розповідь, глибокі знання історії Києва, атмосферу любові і пошани до нашого величного міста, його святинь.

Працівники відділу краєзнавчої літератури і бібліографії та екскурсоводи-волонтери будуть і надалі планувати екскурсійні маршрути по рідному Києву.