Україна. Поступ волі

Сьогодні, 14 жовтня, Україна відзначає одне зі своїх головних державних свят — День захисників і захисниць України. Окрім того, 14 жовтня — це православне свято Покрови Пресвятої Богородиці, День козацтва та річниця створення Української повстанської армії.

У цей день ми вшановуємо сучасних захисників та захисниць України та героїв різних епох. Це день, коли необхідно згадати загиблих вояків і подякувати всім, хто став на захист Української державності. Українська військова звитяга має давню традицію. Вона сягає часів Русі, коли військове мистецтво набуло значного рівня. Наші предки-русичі століттями захищали українську землю від загарбників та залишили про себе пам’ять як про хоробрих воїнів.

За козацької доби військо було не лише армією, але й стало основою української держави. Завдяки шанобливому ставленню козацтва до Покрови Пресвятої Богородиці в народі це свято асоціюється з військовою честю, звитягою, мужністю, захистом рідної землі.

У добу Української революції 1917–1921 років відроджувалися традиції військово-козацької спільноти. Вони стали основою для розбудови збройних сил УНР, Української Держави та ЗУНР.

У Другій світовій війні українці воювали в лавах Червоної, Української повстанської та в різних арміях Об’єднаних Націй. Уродженці різних куточків України й українці світу, котрі були в регулярних арміях або ставали партизанами, служили у допоміжних формуваннях чи на передовій, пройшли усю війну чи загинули в боротьбі, пліч-о-пліч із іншими народами боролися проти нацизму. Вояки Української повстанської армії брали до рук зброю, аби захистити українців від обох тоталітарних режимів – нацистського та комуністичного. Вони боролися за відновлення української державності.

Символічним днем створення Української повстанської армії вважається 14 жовтня 1942 року. Боротьба УПА була продовженням українського визвольного руху періоду Української революції 1917–1921 років, підпільно-бойової Української військової організації та Організації українських націоналістів 1920–1930-х років. УПА також наслідувала козацькі військові традиції. Через лави УПА пройшло понад 100 тисяч осіб. За участь у повстанському русі чи його підтримку каральні органи СРСР репресували понад півмільйона осіб.

Збройні Сили України – достойні нащадки видатних предків. Сьогодні захисники і захисниці нашої країни взяли до рук зброю у лавах Збройних Сил, Національної гвардії, правоохоронних органів і добровольчих формувань і зупиняють агресію російської федерації, відстоюють незалежність України. Українська армія модернізується, професіоналізується, відновлює українські військові традиції. Наше військо стає однією з найбоєздатніших армій Європи. Українська армія береже бойові традиції предків та імена героїв, від воїнів-русичів і козаків до січових стрільців і вояків УПА. Тому у війську з’явилися назви легендарних українських полководців та уславлених формацій минулого.

Поряд із чоловіками на захист Батьківщини завжди ставали жінки. До прикладу, нам відомі імена Христини Сушко та Харитини Пекарчук, які воювали в Армії УНР. У Легіоні Українських Січових стрільців існувала Жіноча чота, співорганізаторкою якої була розвідниця Ольга Басараб. Сотні жіночих імен можна знайти серед героїв Другої світової, бійців УПА. В сучасній українській армії жінки пліч-о-пліч із чоловіками служать на передовій, освоїли спеціальності снайпера, кулеметника, розвідника, механіка, інструктора, медика.

Звільнити українську територію від окупанта без збройної відсічі неможливо. Тож боєздатне військо і внутрішня консолідація суспільства на основі спільних цінностей та поваги до власної держави забезпечать захист і відновлення територіальної цілісності держави.

Книжкова виставка «Україна. Поступ волі», розміщена у читальній залі, висвітлює історію українського війська, розповідає про етапи визвольної боротьби та її учасників, допомагає оцінити велич жертовної звитяги наших мужніх сучасників.

Виставка триватиме до 25 жовтня.