Українські прописи для всієї родини

На Покрову,  у День Українського козацтва, День захисників і захисниць Украї́ни та День створення Української Повстанської Армії  відбулася презентація перших, за більш ніж 300 років, українських прописів!

Український рукопис (пропис, скоропис, каліграфія чи мистецтво  письма) сягає своїм корінням у глибину віків та має тисячорічну історію. Так склалося, що більш ніж за три сторіччя український пропис втратив своє офіційне використання. Гражданський шрифт, створений для російської мови та насильно впроваджений на територіі всіх колоній московіі, знищив пам‘ять українців про свою писемність. Тепер, коли Україна вільна та незалежна, відновлюється і наше ключове культурне надбання – рукопис, який є  однією з головних граней історичної спадщини  нашої держави.  

Справою візуалізації української мови понад 50 років займається всесвітньо відомий український каліграф, блискучий графік, талановитий науковець та педагог, невтомний творець та популяризатор проекту «Рутенія. Графіка української мови»,  академік Василь Чебаник. Представлені «Українські прописи для всієї родини» побудовані на основі запропонованих  Василем Яковичем графем, які мають історичні основи розвитку української писемності.

Презентували видання його автори  Вероніка Чебаник та Анжеліка Корнієнко. Участь у заході взяв  Василь Якович Чебаник.

Бібліотека висловлює велику вдячність авторам  за  декілька десятків примірників видання, що вони передали на реалізацію ініціативи #книжки_вслід, для  українцям, які наразі перебувають у   містах Європи.