Невідома правда про рак: ти можеш більше, ніж думаєш

18-10-2018 Під час зустрічі з одним із провідних психоонкологів України, кандидатом медичних наук Владиславом Матреницьким, мова йшла про те, що шлях до здоров’я лежить не тільки через ліки!
Не секрет, що людина з діагнозом “рак” часто залишається наодинці з важливими питаннями: “Чому я?”, “Як жити далі?”, “Чи повернеться хвороба знову?”, “Як допомогти собі?”. У розвинених країнах у протоколи онкологічного лікування пацієнтів неодмінно включається психотерапія, яка допомагає відповісти на зазначені питання. Найбільший міжнародний онкоцентр МД Андерсон стверджує: “Психоонколог – ключова фігура на всіх стадіях хвороби дорослого онкологічного пацієнта”.
Психотерапевтичну допомогу, вкрай потрібну онкохворим, сьогодні в обмеженому обсязі надають лише кілька медустанов великих міст України. В результаті багато пацієнтів, які мають відношення до психологічних факторів хвороби і можливостей психоонкологіі, не звертаються за професійною допомогою. Потрапляючи під гіпноз статистики та медичного прогнозу, вони часто занурюються в депресію, замикаються в собі, не наважуються відкрито говорити про свою хворобу з близькими і друзями, тому що бояться їх поранити або стати для них тягарем.

Наш організм – оркестр, а розум – його диригент. Чому ж наше тіло не звучить, як симфонія? Сучасні дослідження говорять про те, що вся справа – в  стресових станах, в яких більшість із нас звикла жити.
Найчастіше виявляється: до діагнозу люди відкладали свої цілі, мрії і бажання. Проживали «чужу» долю. Або не прислухалися до своїх почуттів, прагнули бути хорошими для всіх.
Йшлося  про те, що таке психонкологія і як вона може допомогти в лікуванні, які справжні причини недуги, а також про те, що пробуджує наші величезні резерви, як включити кнопку “право на здоров’я”, як бути чесним самим з собою, усвідомити свої проблеми і переробити їх в цілющу енергію зцілення, як повернути радість життя.  
Цією зустріччю Центр психосоматики та психоонкологіі ЕКСПО і бібліотека розпочинають серію щомісячних просвітницьких бесід про психологічні причини захворювань і наші невикористовувані резерви зцілення.