Етнічне походження українців

Питання походження українського народу є доволі складним, незважаючи на те, що досліджується воно професійними істориками давно, починаючи ще з XIX-XX ст. і на сьогодні існує безліч праць та книг, присвячених цій темі. Однак, варто розуміти, що ця проблема відноситься не тільки до царини історії, етнології, а й до геополітики також.

Постійний політичний тиск, який цілеспрямовано здійснювався і здійснюється на українців, на українську мову, культуру, історію, різні недолугі фейки, байки та вкиди на кшталт “українців вигадали німці, поляки, Австро-Угорщина” або “українців придумали за часів СРСР – Лєнін, Сталін” негативно впливають на самоідентифікацію наших громадян.

Про справжнє походження українців й України говорили з істориком, поетом Анатолієм Горовим у прямому етері 20 грудня (перша частина лекції) та 22 грудня (друга частина лекції).

Лектор зазначив, що всі умови, необхідні для виникнення українського народу, з’являються на теренах України лише напередодні утворення Київської Русі. Тоді завершилося заселення більшості її земель слов’янами, які асимілювали місцеве населення (переважно скіфо-сарматів і, менше, фракійців, германців, тюрків та ін.). Асимілюючи це населення й переймаючи його культуру, слов’яни – вихідці з правобережного Полісся, засвоїли тисячолітній культурний спадок тутешніх жителів і в такий спосіб пристосувалися до умов Лісостепу та Степу, які є основними ландшафтними зонами України. А напередодні утворення Київської Русі ці слов’янські племена об’єднуються не тільки торговими шляхами, а й у рамках спочатку переддержавного (племінний союз на чолі з дулібами, яких змінили поляни), а потім і власне державного утворення (держава Руська Земля зі столицею в Києві).

Більше інформації у відеозаписі етеру.
Фото для новини використано з Інтернету.