“Осінній лекторій Павлівського скверу”

24-10-2018 У відділі краєзнавчої літератури та бібліографії закінчив роботу “Осінній лекторій Павлівського скверу”. Цього разу за програмою заходу була прочитана лекція “Інші містяни: як влаштоване життя птахів в місті”. Кандидат біологічних наук, наукова співробітниця Інституту зоології Наталя Атамась розповіла про життя птахів у великому мегаполісі, а саме про те, як забруднення навколишнього середовища впливає на їхні популяції, які види птахів живуть в місті, як вони співіснують з людьми, також розглядалися питання виживання птахів у зимовий період і те, які види колоній птахів є в закордонних країнах. Наприкінці лекції Наталя відповіла на питання присутніх стосовно збереження популяцій птахів для нормального існування природних екосистем.

Упродовж всього лекторію, який пройшов з 11 по 23 жовтня, підіймалися різні питання непростих взаємин природного середовища та людства. У першій лекції – “Рослини в місті: непрості взаємини людини та природи” – кандидат біологічних наук Олексій Коваленко розповів про роль рослин у житті людства, зокрема про те, що треба зробити для поліпшення співіснування людини та природи.

16 жовтня за програмою заходу були прочитані лекції “Дикі тварини в неволі” та “Про що гарчить собака”. Перша  стосувалась проблем диких тварин, що живуть у неволі, кандидат біологічних наук, член наглядової ради притулку для ведмедів “Біла скеля” Марина Шквиря розповідала про жахливі умови їхнього  існування. Друга стосувалася проблем взаєморозуміння людини та собаки: як налагодити  з ними комунікацію, як люди можуть допомогти собакам та котам стати справжніми друзями. Про все це  розповідала та демонструвала за допомогою слайдів під час виступу фахівець з корекції поведінки домашніх тварин Оксана Галан.

Лекція “Комахи в місті: шестиногі господарі екосистем”, яка пройшла 18 жовтня, була присвячена проблемам співіснування комах та людей. Кандидат біологічних наук, науковий співробітник Національного науково-природничого музею, автор блогу “Довколаботаніка” Олексій Коваленко, як і в першій лекції торкнувся злободенних питань забруднення навколишнього середовища, що треба зробити людям, щоб зберегти живу природу, що нас оточує, для майбутніх поколінь.

Усі теми лекторію змушують задуматися про насущні проблеми людства, про те, що потрібно змінити у суспільстві для кращого існування природних екосистем, щоб усі живі істоти, будь-то комахи, тварини, або птахи, могли комфортно співіснувати.