Публічні бібліотеки м. Києва у І півріччі 2023 року

На платформі ZOOM 13 липня пройшла конференція для працівників публічних бібліотек м. Києва, на якій було підсумовано роботу бібліотек у І півріччі 2023 року і до якої доєднались 44 учасники. Незважаючи на військовий стан у країні, постійні тривоги, ракетні обстріли, небезпеку, жодна з 139 бібліотек міста не зачинила свої двері для користувачів, наші бібліотекарі стали працювати ще завзятіше, активніше, викладаючись і роблячи майже неможливе.

Порівняно з минулим роком практично вдвічі виросли основні цифрові показники діяльності бібліотек: послугами бібліотек скористались 436,5 тис  користувачів, яким було видано понад 6 млн. примірників документів на різних носіях інформації (для порівняння минулого року за цей час – лише 2,6 млн.).

У бібліотеках працюють понад 160 гуртків, клубів та об’єднань для різних категорій користувачів, 50 розмовних клубів української мови. За пів року відбулось 7, 5 тис. соціокультурних заходів різного спрямування, підготовлено та видано понад 150 бібліографічних матеріалів.

Важливе значення приділяється героїко-патріотичному напрямку діяльності бібліотек: зустрічі з військовими і волонтерами, тематичні художні та книжкові виставки, проведення благодійних акцій, створення відеоматеріалів на підтримку ЗСУ тощо. Волонтерство – ще один важливий напрямок роботи: бібліотекарі не лише працюють на інформаційному фронті, надсилають за кордон українські книжки для наших громадян, а й плетуть маскувальні сітки, шиють одяг для поранених бійців, збирають речі для евакуйованих, допомагають переселенцям.

У 5 бібліотеках працюють укриття, взимку – «Пункти Незламності».

У бібліотеках м. Києва впроваджуються і діють понад 160 різнопланових проєктів, як самостійно, так і у співпраці з партнерами. Адже публічні бібліотеки є повноцінними партнерами у культурному просторі столиці. І є тим особливим «третім» місцем (після дому і роботи) для громади міста, куди можна прийти навчатись і працювати, відпочивати і спілкуватися.