Третя лекція Алли Диби

У середу 18 жовтня відбулася третя лекція із циклу «…в Київі Парнас основувати при помочі «Плеяди»: Перший український нелегальний університет у Києві під орудою Михайла Старицького, Олени Пчілки та Миколи Лисенка».

Спікер – Алла Диба, літературознавець, поетеса, прозаїк-есеїст, публіцист, літературний критик, дослідниця життя та творчості Лесі Українки.

Тема лекції: «Тиран» Верстович і його команда (Маня, Людя, Валькірія, різник, син полтавського швейцара і «тиран» Верстович).

Алла Георгіївна розповіла про родину Михайла Старицького, зокрема про Людмилу Старицьку-Черняхівську.

В січні 1930 року Старицьку-Черняхівську з чоловіком заарештували за сфабрикованою справою «Спілки визволення України». Відкритий судовий процес над 45-ма українськими діячами відбувався в Харкові, у будівлі оперного театру – квитки на нього видавали, як на виставу. Людмила Михайлівна виявила неабияку сміливість, відверто заявивши: «Державним моїм ідеалом була самостійна Україна…»

20 липня 1941 року енкаведисти вчинили обшук  у квартирі Людмили Старицької-Черняхівської і заарештували літню жінку. Вивезли до Харкова, де 14 вересня Старицькій-Черняхівській висунули звинувачення: «Являлась активной украинской националисткой, на протяжении ряда лет проводила антисоветскую националистическую деятельность».

Доньку Старицького разом з іншими заарештованими, серед яких був геніальний вчений і поліглот Агатангел Кримський, в товарному вагоні для худоби відправили до таборів Казахстану. Але Людмила Михайлівна туди не доїхала. 73-річна жінка не витримала наруги й померла в дорозі. Конвоїри викинули тіло з вагона. Не відома ні дата її смерті, ні місце останнього спочинку…