“Слово єднає”

27-09-2019 Відбувся скайп-міст із нашими колегами-бібліотекарями з Хмельниччини. Зустріч присвячувалася презентації проєкту “Графіка української мови” та майстер-класу від відомого каліграфа, художника-графіка, члена Національної спілки художників України, лауреата Шевченківської премії – Чебаника Василя Яковича. Захід проходив у рамках проєкту Хмельницького літературного фестивалю “Слово єднає”, приуроченого до Дня міста Хмельницького та до Всеукраїнського дня бібліотек.

Особиста художня практика митця у книговидавничій сфері, педагогічна діяльність, виховання молодих талантів, його майстер-класи, участь у форумах і конференціях з питань розвитку культури рукописного шрифту відчутно вплинули на розвиток культури шрифту в Україні. Вільний майстерний малюнок, переконлива образність, глибока проникливість стали прикметними рисами Василя Яковича як автора ілюстрацій до численних книжкових видань та інших різновидів графіки. Він створив оригінальні композиції написів, у яких шрифт, окрім інформаційної функції, виконує й естетично-образну.

Метою проєкту “Графіка української мови” є повернення графіки літер до справжньої допетровської кирилиці. Віднайшовши в архівах українську абетку, Майстер на її основі створив сучасний шрифт “Рутенія”.

На зустрічі Василь Якович із задоволенням поділився історією своїх досліджень та провів майстер-клас з графіки української абетки.