Україна співає “Кобзаря”

30-10-2019 Публічна бібліотека імені Лесі Українки отримала в подарунок від Благодійного фонду “Хорова школа Павла Муравського” аудіовидання “Тарас Шевченко. Пісенний Кобзар”, який, за підтримки Міністерства культури України та Українського культурного фонду, здійснив Всеукраїнський мистецький проєкт “Україна співає «Кобзаря”. Це перший системний масштабний запис провідними українськими хорами 110 творів 86 композиторів на основі зібрання хорових творів у семи томах “Тарас Шевченко. Пісенний “Кобзар”. Хорова Шевченкіана”, що був укладений великим українським диригентом і педагогом Павлом Івановичем Муравським (1914 — 2014).

Масштабний мистецький задум маестро Павла Муравського, який він розпочав здійснювати і який довершили його учні та послідовники, відкрив новий напрям у шевченкознавстві — Хорову Шевченкіану.
До зібрання хорових творів у семи томах дібрано 278 хороспівів 121 композитора й шести аранжувальників та 12 народних пісень. Шевченків поетично-пісенний феномен – неповторне явище у світовій поезії і музиці. На Шевченків “Кобзар” написано понад 3000 музичних творів: композиторських інтерпретацій різних форм і жанрів від солоспівів до хороспівів, кантат, симфоній, опер, ораторій, балетів.
У записові “Пісенного “Кобзаря” на благодійних засадах взяли участь 45 провідних хорових колективів із 17 міст України й українського зарубіжжя під орудою учнів і послідовників маестро Муравського.
Записи Шевченкового Кобзаря, на які так довго чекала українська спільнота, неодмінно, прийдуться до душі користувачам нашої книгозбірні та публічних бібліотек міста.
Щиро дякуємо Благодійному фонду за прекрасний подарунок і з нетерпінням чекаємо на завершення випуску Зібрання хорових творів у семи томах “Тарас Шевченко. Пісенний “Кобзар”. Хорова Шевченкіана”, адже тоді матимемо найповнішу, цілісну Хорову Шевченкіану.