Нові надходження книг у відділ Краєзнавчої літератури та бібліографії

Жовтень, 2020

Архитектура межвоенного Киева : школы, ясли, детсады / Семен Широчин. Киев : Скай Хорс ; Нью-Йорк : Алмаз, 2019. — 432 с. : ил.

Книга ілюстрована матеріалами з Державного архіву міста Києва, Національного заповідника «Софія Київська», Національного архіву-музею літератури і мистецтва, Державної наукової архітектурно-будівельної бібліотеки ім. В. Заболотного, журналів «Соціалістичний Київ», «Радянський Київ», «Архітектура Радянської України», газет «Більшовик», «Пролетарська правда», сайти шкіл і приватних колекцій. Сучасні фотознімки виконані автором, якщо не вказано інше.

У книзі подано історію масового будівництва шкіл і дошкільних установ у міжвоєнному Києві. У книзі перераховані всі шкільні будівлі, включаючи знищені в 1941—2018 роках, а також більшість дошкільних установ. Для кожної школи вдалося з’ясувати рік будівництва, номери типових проєктів і авторів більшості споруд.

Окрему увагу в книзі приділено людям, які брали участь в масовому шкільному будівництві. Із небуття повернуті прізвища не тільки архітекторів, але і начальників будівництва і інших причетних. Крім парадної історії творчих досягнень і трудових подвигів, читачеві відкривається і виворіт епохи — злодійство, халтура і важкі побутові умови.

 

Легенди Києва та Наддніпрянщини / уклад. Людмила Юрченко, Олена Волосевич. Львів : Апріорі, [2018]. 180 с. : іл.

Київ та Україна є малодослідженою землею, але надзвичайно багатою на легенди та інший фольклор. Тож, аби збагнути нашу землю, потрібно знати про неї якомога більше. А секретів вона ховає багато. Автори діляться з читачами легендами, які вдалося відшукати.

Для широкого кола читачів.

 

Марголіна, І. Дзеркало вічності. Київська Кирилівська церква та  Свято-Троїцький монастир / Ірина Марголіна, Василь Ульяновський. Київ : Либідь, 2019. 384 с. : фотоіл.

Автори книги подають історію Кирилівської обителі впродовж XII—XVIII ст., спираючись на унікальні архівні матеріали, нововиявлені артефакти. Пропонуються нові гіпотези щодо часу та обставин заснування храму, його посвяти Св. Кирилу Александрійському, архітектурних особливостей та системи фрескового розпису. Детально змальовано духовне та побутове життя монастиря — його ігуменів, братії, прочан, зв’язки обителі з козацтвом і Січчю. Розлого відтворено історію відкриття давніх кирилівських фресок напочатку 80-х років XIX ст. А. Праховим та М. Врубелем. Глибоко аналізується «світ Врубеля», його стінопис та ікони. Для широкого читацького загалу.

Макаров, А. Н. Весна / Анатолий Макаров. Киев : Скай Хорс, 2019. 192 с. : ил.

Книга розповідає про календарні свята весни і пов’язані з ними традиції, розваги, перекази, турботи і праці старого Києва.

У центрі цієї прекрасної пори року стояв в старовину Великдень з попереднім постом і подальшими розвагами, включаючи традиційні великодні візити. Ці традиції і звичаї виникли дуже давно, але до цих пір не втратили свого хвилюючого значення. У ХIХ столітті Великодні свята переживали смугу свого найвищого розквіту, пишно обставлялися і святкувалися з важко уявленими в наші дні розмахом, радістю і супроводжувалися безліччю супутніх подій міського життя. Зовсім інший характер Великдень придбав за радянських часів, чому присвячена окрема глава. Однак київська святкова весна — це не тільки Великдень, а й дні Шевченка, і травневий чертогон, який увійшов в прислів’я Юріїв день. Читача чекає опис частково або повністю забутих звичаїв і обрядів, характерних для весняної пори київського календаря, частувань та поздоровлень.

  

Макаров, А. Н. Лето / Анатолий Макаров. Киев : Скай Хорс, 2019.   288 с. : ил. 

Сезонне життя киян (особливо літнє і осіннє) в останні десятиліття помітно збідніло. Канули до Лети багато свят (Юріїв день, Старий новий рік, що відзначався 1 серпня), розваги (паркова музика, нічні гуляння, балагани), осінні турботи (заготівля варення, овочів і дров). Зникли загальноміські гуляння, пароплавні прогулянки в Межигір’я і Китаєво, пікніки і «маївки» на Дніпрі.

І все ж сумувати не варто. З нами залишилася сама наша природа. Її пори року, її неприборкана вдача, її непередбачуваність; її бурі та зливи, пишні суцвіття каштанів і жар осінніх фарб Ірпеня і Пущі. Це те багатство, яке може втратити кожен з нас, переїхав на ситі хліба в багатші країни.

Нехай ця книга нагадає читачеві про ті часи, коли городяни жили ближче до природи і бачили в плині часу більше сенсу ніж ми.

Головне, частіше повертатись душею і думками до минулого. А там щось із забутих звичаїв знову повернеться в наше життя.

Киркевич, В. Г. Мой Город  Кіевъ / Виктор Киркевич.  Киев : [Бизнес-Логика], 2009.  476 с. : ил.

Подібного путівника ще не було. Вперше розповідь про місто написана не як замовлення, а щиро від серця, як хочеться самому авторові – корінному киянину, використовуючи не тільки історичні відомості, але й свій багаторічний досвід, професійні знання екскурсовода, а також маловідомі версії, що не суперечать істині.

Письменник у легкій невимушеній формі розкриває неповторність нашого давнього міста, запрошує у цікаву подорож потаємними місцями Києва, що подекуди ще зберегли свою первісну красу.

Видання проілюстроване рідкісними листівками, які дають можливість побачити, як змінилося за останнє сторіччя наше місто. Книжка розрахована не тільки на киян, а й на всіх, хто цікавиться історією та духовними досягненнями вітчизняної культури.

Третьяков, А. П. Киевские купцы / Аркадий Третьяков. – Киев :         ЛАТ & К, 2020. – 851 с. : фотоил., портр.

Аркадій Третьяков більше десяти років займається вивченням життя і діяльності київських купців. У 2017 році частина його досліджень увійшла в книгу “Купці міста Києва”, яка була номінована на премію “Книга року”.

У представленому виданні – “Київські купці” – істотно перероблені і доповнені матеріали. Алфавітний довідник з короткими відомостями про 4400 київських купців охоплює період 1816–1917 років і включає більше 4500 посилань на архівні матеріали, історичну та краєзнавчу літературу, відомості з приватних зібрань киян. Крім того, в книзі розміщено близько 1000 ілюстрацій: портрети, документи, рекламні оголошення і фотографії будинків. Значна частина документів публікується вперше. Включена у видання стаття відомого історика Ігоря Гирича дає узагальнене уявлення про роль київського купецтва у формуванні Києва в період ХІХ–ХХ століття, в розвитку культури і підприємництва.

Видання розраховане на широке коло читачів. Автор сподівається, що викладена інформація буде корисною екскурсоводам, дослідникам, любителям історії Києва.

Серпень, 2020

Майдан. Революція Гідності, 2013– 2014 : [фотолітопис : у 3 блоках]. Блок 1. Народ – єдине джерело влади ; Блок 2. Україна понад усе! ;

Блок 3. Герої не вмирають! / [авт. ідеї С. Кубів, О. Святоцький]. –  Київ : ІнЮРЕ, 2015. – 80, 80, 81 с. : іл., портр.

 

Видання присвячене пам’яті полеглих і подіям, що відбулися в Україні протягом листопада 2013 року – лютого 2014 року.

 

Кадомская, М. Замок вздохов или история о том, как поссорились Павел Федотович и Николай Викторович / Мария Кадомская, Алена Мокроусова. –  Киев : КИЙ, 2013. –  432 с. : фото.

Цією книгою автори відкривають серію публікацій про листування архітекторів з замовниками в зв’язку з проектуванням і будівництвом київських будівель.

В даному випадку мова піде про історію створення особняка Н. В. Ковалевського на вулиці Шовковичній, 15/1 (П. Орлика, 1/15).

Оригінальність видання в тому, що епістолярна спадщина, що опинилась під пильним поглядом дослідників, стала поштовхом для розлогого оповідання не тільки про історію самого особняка, але і про його власників і творців.

Випереджаючи безпосередню переписку архітектора з замовниками, автори вводять читача в атмосферу взаємин представників вищих верств суспільства початку минулого століття, дозволяючи знайти масу відомих деталей, знаків, до смішного схожих з нашим часом ситуацій.

Книга, робота над якою почалась у 2009 році, вийшла в світ у рік 100-річного ювілею особняка Ковалевського.

Видання адресоване фахівцям у галузі архітектурного мистецтва, культури, історії, любителям київської старовини києвознавцям, екскурсоводам і просто шанувальникам історичного минулого.

 

Писаренко, Р. Я когда-то вернусь в Киев : [исторический очерк] / Раиса Писаренко ; [фото Р. Писаренко]. –  Киев : [Майстер Книг], 2019. –  583 с.

Історичний нарис про Київ з часів виникнення міста. У книзі авторка віртуально мандрує Печерськом, Хрещатиком, Олександрівською вулицею… Також у творі приділено увагу київським готелям, лікарням, сходам, паркам, відселеним будинкам…

Червень, 2020

Галайба, В. Навчальні заклади старого Києва / Василь Галайба. – Київ : [НВП “Інтерсервіс”], 2019. – 272 с. : фотоіл., портр.

У книзі подані статті, світлини та інші матеріали про навчальні заклади Києва з давніх давен до середини ХХ століття. Рекомендується для наукових працівників, києвознавців, студентів та працівників навчальних закладів.

 

 

Однопозов, І. Куренівка зблизька / Ігор Однопозов, Дар’я Кононюк. – Київ : [Б. в.], 2019. – 312 с. : фотоіл.

У заключній частині авторської трилогії про північні околиці Києва (Виноградар – Пріорка – Куренівка) подано історичні факти, описано визначні події, пов’язані з Куренівкою. Докладно проаналізовано житлову, громадську і промислову забудову району. Наведено дані про пам’ятки архітектури і мистецтва, релігійні споруди, природничі й транспортні об’єкти, вуличну мережу. Передано неповторну атмосферу життя і побуту мешканців колишнього передмістя. Видання розраховано на всіх, хто цікавиться історією та архітектурою Києва.

Київ Кульженків : [фотоальбом] / [текст В. Величко]. – Київ : ВАРТО, 2010. – 120 с. : іл.

Видання, що присвячено родині відомих київських друкарів, надає читачеві можливість познайомитися з Києвом кінця ХІХ – ХХ ст., дізнатися про історію становлення та розвитку друкарні С.В. Кульженка, який, широко використовуючи техніку фототипії, першим зробив види міста доступними широкому загалу. В розділі «Фотоальбом», що побудовано за принципом ретроспективи, автор книги, науковець Музею історії міста Києва,             В.М. Величко надає докладні описи місць з’йомки та розповідає про історію визначних пам’яток, знімки яких залишили нам старі київські фотографи.

Ієвлева, В. П.  Пам’ятки індустріального розвитку Києва кінця XIX – першої третини XX століття / Валерія Ієвлева ; Міністерство культури і туризму України ; Державна служба з питань національної культурної спадщини ; Науково-дослідний інститут пам’яткоохоронних досліджень. – Київ : [Прес-КІТ], 2008. – 247 с. : іл. 

Наукову монографію присвячено індустріальному розвитку Києва кінця ХІХ – перших трьох десятиліть ХХ століття. Дослідженням охоплено майже весь виробничий комплекс тогочасного Києва, включаючи промисловість, залізничне господарство та перші загальноміські інженерні системи: водогін, каналізацію, електроенергетику, перший електричний транспорт – трамвай, фунікулер та тролейбус.

Вперше в одній книзі зібрано матеріал, який ілюструє різноманітні аспекти індустріального розвитку та виробничої забудови Києва у найбільш визначальний історичний період – на зламі двох століть – ХІХ та ХХ. Роблячи акцент на архітектурній спадщині, в книзі проаналізовано архітектурні форми, стилістичні напрямки, конструкції та будівельні матеріали, використовувалися у промисловій архітектурі даного періоду. Не залишилися поза увагою й основні архітектурні конкурси та окремі пропозиції стосовно загального індустріального розвитку міста та окремих галузей міського господарства, ті інженерні досягнення та основні містобудівні рішення, які залишили після себе значний слід на теренах сучасного міста.

Книга пропонується як довідковий матеріал для архітекторів, мистецтвознавців, істориків, краєзнавців та всіх тих, хто цікавиться історією розвитку промисловості та техніки в Києві.

Широчин, С. Невідомі периферії Києва. Голосіївський район : від селищ до масивів / Семен Широчин, Олександр Михайлик. – Київ : [Скай Хорс], 2019. – 296 с. : фотоіл.

Книга, що є продовженням серії «Невідомі периферії Києва», розповідає про історію розвитку південних периферій Києва, які стали частиною Голосіївського району. В книзі присутні всі історичні селища, що існували на території району, вказані вцілілі зразки імперської забудови – храми, промислові, громадські та житлові споруди, а також приділено увагу житловій та громадській забудові ХХ століття.

В книзі досліджена історія планів розвитку місцевостей, виникнення багатоповерхової міської забудови, згадані дати будівництва більшості багатоквартирних будинків, для багатьох з них з’ясовані номери серій та автори проектів. Історія забудови подається в хронологічному порядку, що дає уявлення про послідовність процесу перетворення периферійних селищ на міське середовище.

Окремо було розглянуто історію будівництва численних наукових та навчальних закладів, кінотеатрів та будинків культури, Виставкового центру, Національного музею народної архітектури та побуту тощо.

Голосіївський район є не лише найбільшим за площею районом Києва(156,35 кв. км), а й за своєю площею майже дорівнює такій поважній європейській державі, як королівство Ліхтенштейн (160,4 кв. км). Проте, не зважаючи на таку значну територію та багатовічну історію місцевості, її історія розвитку, особливо стосовно ХХ століття, досі не мала окремого цілісного дослідження. Ця книга має на меті виправлення даної ситуації.

 

Лютий, 2020

Мурашова, Б. Ю. Легенди будиночка, якого немає / Богдана Мурашова. Київ : Українські пропілеї, 2018. 70 с : фотоіл., портр.

Кожна родина – це великий і неозорий світ історії роду, що веде початок з глибин минулого. Це Атлантида, яку вдається відкрити й поцінувати, на жаль, не багатьом. Один з таких винятків – Богдана Мурашова – історик-аматор, медик за фахом, у серці якої жевріють голоси її предків. У книжці йдеться про історію київського роду військовиків Сосновських, поляків за походженням і росіян за вихованням, нащадки якого сьогодні будують українську Україну. З ним був пов`язаний і відомий шістдесятник, український правозахисник Юрій Мурашов. Давно немає дерев`яного будиночка Сосновських на Казенних Дачах – частині Шулявки, що на задвірках Політехнічного інституту, проте пам`ять про нього та його мешканців живе в спогадах пані Богдани.

Книгу оцінять усі, хто любить Київ.

 

Однопозов, І. Наша Пріорка. – 2-е вид. / Ігор Однопозов, Дар’я Кононюк. Київ : [Б. в.], 2019. 288 с. : фотоіл., портр.

Разом з авторами цієї книги подорожуємо київською Пріоркою – північною околицею, де зосереджено багато цікавих і знакових об`єктів. І хоча приміська слобода відома з XVII ст., про цей топонім чули навіть не всі кияни. В альбомі зображено дві Пріорки – тиху і провінційну з недалекого минулого та сучасний житловий, адміністративний і промисловий район столиці України. Завдяки унікальним архівним матеріалам та свідченням старожилів передано своєрідну атмосферу життя і побуту пріорчан. Видання розраховано на всіх, хто цікавиться історією та архітектурою Києва.

Анатолію Кузнєцову (1929–1979) 

автору книги «Бабий Яр» 

присвячується

Юнаков, О. Архитектор Иосиф Каракис : жизнь, творчество и судьба. –  1-е изд. / Олег Юнаков. Нью-Йорк : Алмаз, 2016. 544 с. : ил., портр. 

Книга присвячена життю і творчості одного з найяскравіших українських радянських зодчих Йосипа Юлійовича Каракіса, автора безлічі будівель, які стали згодом пам’ятниками архітектури. Видання містить інформацію про такі об’єкти, як Національний музей історії України, ресторан «Динамо», дитячий садок «Орленок» і багатьох інших громадських, промислових і житлових будівлях, побудованих на території колишнього СРСР.

Дослідження базується на матеріалах власного архіву архітектора, зборів бібліотек і державних архівів України. Книга побудована за хронологічним принципом і включає велику кількість проєктів, малюнків, планів, знімків здійснених об’єктів, а також особистих документів і фотографій із сімейного архіву, значна частина яких публікується вперше. Книга розрахована на архітекторів, студентів архітектурно-будівельних вузів і широке коло читачів, які цікавляться історією архітектури радянського періоду.

Січень, 2020

Григор’єв, Г. У старому Києві : спогади / Григорій Григор’єв. –  Київ : Центр учбової літератури, 2019. –  360 с.

У книзі показані побут, звичаї, типи старого Києва від перших років ХХ сторіччя до 1920 року. Тут і життя міської бідноти, купецтва і міщанства, майстрів мистецтв і журналістів, дрібних чиновників, революційного студентства і «чорної сотні».

Велике місце в спогадах посідає театральне і музичне життя Києва: російський театр Соловцова, опера, концерти, театр Миколи Садовського, постаті Кропивницького, Заньковецької, Саксаганського, Мар’яненка та інших видатних акторів дореволюційного українського театру. Автор докладно зупиняється на історичних подіях, свідком яких був: революція 1905 року, приїзд Миколи ІІ в Київ, вбивство Столипіна, Лютнева революція 1917 року, Великий Жовтень, громадянська війна, культурне будівництво у перші роки Радянської влади.

 

Гураль, О. З любов’ю, Серж Лифар! Кн. 1. Київ назавжди : [трилогія] / Олена Гураль.  Київ : Саміт-книга, [2018]. 119 с. 

До уваги читачів подано першу частину трилогії про видатного киянина Сергія Михайловича Лифаря.

Книга 1 «З любов’ю, Серж Лифар! Київ назавжди» знайомить з першим коханням та київським періодом життя до грудня 1922 року включно.

Книга буде цікава широкому колу читачів.

Кончаковский, А. Киевские скрижали памяти / Анатолий Кончаковский, Валерий Крюков. – Київ : [Саммит-книга], 2019. – 267 с. : фотоил., портр.

Под одной обложкой собраны мемориальные доски – существующие и те, о которых остались лишь воспоминания.

В книге содержатся фотографии более 700 мемориальных досок, а также сведения об их местонахождении, создателях и времени их появления на карте Киева.

Проценко, Л. Київський некрополь : [путівник-довідник] / Людмила Проценко. – Київ : Центр учбової літератури, 2019. – 336 с. 

«Київський некрополь» поведе читача по тих місцях, де навічно спочили видатні діячі вітчизняної словесності упродовж тисячолітньої історії України.

 

Третяк, К. О. Мінливе обличчя міста, або доля київських фасадів / Кирило Третяк. Київ : Парламентське видавництво, 2019. 536 с. : іл.

У книзі зібрані матеріали проведеного дослідження щодо перебудови і реконструкцій споруд Києва протягом останніх століть.

Читач зможе дізнатись, як змінився вигляд сьогоднішньої забудови міста, які елементи декору фасадів були втрачені чи, навпаки, з’явилися.

Для широкого кола читачів, усіх, хто цікавиться історією та архітектурою міста Києва.