Виставка “Любіть рідну мову”

21 лютого відзначається Міжнародний день рідної мови. До цієї дати відділ абонемента пропонує книжкову виставку «Любіть рідну мову». Для українців сьогодні це не прості слова і не просте свято, адже саме зараз ми продовжуємо зі зброєю в руках виборювати свою незалежність, своє право на існування рідного слова.

Як море починається з річки, так українське слово – з писемності. Наше слово набирало сили на пергаментах Нестора-Літописця, його шліфував у своїх творах Григорій Сковорода. Поступово воно змужніло під пером Котляревського й Тараса Шевченка, удосконалюючись пізніше Іваном Нечуй-Левицьким, Панасом Мирним, Михайлом Коцюбинським, Лесею Українкою та багатьма іншими українцями.

Сучасний світ знає, що державність рідної мови є універсальною формою об’єднання людей в єдине ціле, в один народ. Саме мова – важливий чинник самовизначення нації, надійна основа розвитку країни. «Мова, що має свою граматику, свої правила, свої звороти в мовленні, неповторні, які не перекласти іншою; а її поезія?! Хай спробують передати всю силу, всю велич, витонченість іншою!», – так писав Григорій Квітка-Основ’яненко в листі до А. Краєвського.

На книжковій виставці, що діє з 18 лютого до 1 березня, представлені твори геніальних українських класиків, а також література, яка допоможе краще вивчити правила вживання нашої рідної української мови.