Василь Чебаник : Графіка української мови

Кожного року 21 лютого увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Це свято досить молоде. Воно було запроваджено у листопаді 1999 року згідно тридцятої сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності.

До Міжнародного дня рідної мови в залі медіа відкрилася експозиція проекту “Графіка української мови”. Суть проекту в тому, щоб повернути графіку літер до справжньої, допетровської кирилиці.

Автор проекту– Василь Чебаник, каліграф, художник-графік, член Національної спілки художників України. Заслужений діяч мистецтв України, професор, завідувач кафедри графічного дизайну Київського державного інституту декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. Михайла Бойчука, член-кореспондент Національної академії мистецтв України.

Він вважає, що сучасні українські літери, які стали так виглядати після реформи Петра I 1710 року, є спотвореними, що задля надання їм сучасної європейської пластики з характерною для української мови мелодикою потрібно повернути кириличний шрифт із його давніми ознаками.

Запрошуємо всіх відвідати експозицію.