“Горить моє серце”. Лесі Українці – 153!

У день 153-ої річниця від дня народження Лесі Українки ми традиційно принесли квіти на її могилу на Байковому цвинтарі. А попередньо підмели і причепурили місце вічного спочинку поетеси і членів родини Косачів. Живі квіти  на могилі Лесі засвідчили її пророцтво, що його вклала в уста Мавки: “Будуть приходити люди, вбогі й багаті, веселі й сумні .. їм промовляти душа моя буде”

26 лютого  у теплому колі друзів бібліотеки, серед яких мистці, літературознавці, громадські діячі відбулася зустріч «Горить моє серце». Головний гість бібліотеки – відомий графік, майстер каліграфії світового рівня, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка – Василь Якович Чебаник.  Молодша сестра Лесі Українки Ізидора Петрівна Косач-Борисова, побачивши портрет, створений тоді ще молодим художником-графіком,  Василем Чебаником, високо оцінила роботу і талант мистця. В листі від 11 грудня 1971 року до письменника Анатолія Костенка (зберігається в Музеї видатних діячів української культури, номер листа в архіві КН-4532, А-856) Ізидора Петрівна пише: «А яку приємність справили Ви мені, надіславши листівку з портретом Лесі (дереворит В. Я. Чебаника)! Якщо це молода людина (а я чогось таки думаю, що молода), то це на рідкість талановитий мистець, бо так передати схожість і вираз обличчя людини, ніколи не бачивши її живу, це може тільки якийсь особливий артист, що його природа наділила даром особливої інтуїції».

В залі експонується виставка шрифтових гарнітур проєкту відродженої Національної абетки Рутенія. Графіка української мови авторства Василя Чебаника, яку було презентовано під час зустрічі.

Участь у зустрічі взяла Алла Георгіївна Диба,  науковиця, відома  дослідниця життя і  творчості Лесі Українки, Олександра Іллівна Шалагінова- науковиця  і дослідниця, якою у співавторстві з  Аллою Геогіївною за підтримки міської влади  була видана книжка, присвячена родині Косачів “Найкраща лілея з родинного саду Косачів”.

Взяв участь у зустрічі Віктор фон Ерцен-Глерон – історик, письменник, автор книги «Буття та об’явлення української мови»,  учасниця Національної заслуженої капели бандуристів України імені Г.І.Майбороди Тамара Кармазіна.

Дякуємо усім, хто розділив з нами цей прекрасний  день, що явив Україні і світові нашу видатну  Лесю Українку.