Лавреати Пулітцерівської премії

Дорогі користувачі!

10-04-2020 Хоча бібліотека наразі зачинена, ми продовжуємо знайомити вас із кращими книгами, що є у фонді нашої бібліотеки.

Сьогодні ми розповідатимемо про книги, які стали лавреатами Пулітцерівської премії, бо саме 10 квітня (1847 року) народився американський видавець та журналіст Джозеф Пулітцер. Ще за життя його називали меценатом і скандалістом, а тепер вважають засновником «жовтої преси» та «нового журналізму». Перед смертю він заповів два мільйони доларів Колумбійському університету, що мали витрачатися на створення Школи журналістики та фонду премії для американських журналістів (уперше вручена 1917 року). Сьогодні Пулітцерівська премія – одна з найпрестижніших нагород США, яка щорічно вручається за видатні досягнення в галузі журналістики, літератури та музики.

Одна з номінації Пулітцерівської премії – за художню літературу, якою відзначають книжку, написану американцем й присвячену проблемам американського життя. Премія є своєрідним знаком якості як для видавців, так і для читачів. Отож, знайомимо вас із книжками під «знаком якості», що були видані українською і якими ви зможете насолоджуватись зовсім скоро – після закінчення карантину.

Дорр, Е. Все те незриме світло : роман / Ентоні Дорр ; [пер. з англ. О. Гординчук]. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2015. – 350 с.

Події історичного роману розгортаються на тлі Другої світової війни, де переплелися долі двох таких різних героїв – французької незрячої дівчини Марі-Лор та німецького сироти Вернера. Вона втратила зір у 6 років, відтоді її очима був батько. Він створив для доньки мініатюрну модель Парижа, ретельно відтворивши всі вулички, будинки й крамниці, щоб Марі-Лор пальчиками могла дослідити кожен закуток міста. За п’ятсот кілометрів від Парижа, у німецькому містечку Цольферайн у дитячому притулку виховувався Вернер разом із сестричкою Ютою. Марі-Лор і Вернер доленосно зустрілися гарячого серпня 1944 року.

Цей роман, Пулітцерівський лавреат 2015 року, називають одним із життєствердних творів про війну. Неможливо не зачаруватися неповторним стилем автора і тим, як захопливо він переплітає сюжетні ниточки. «Неважливо те, скільки світла навколо. Важливо те, скільки світла в тобі».
Лі, Г. Вбити пересмішника : [роман] / Гарпер Лі ; [пер. з англ. Т. Некряч]. – [Київ] : Країна Мрій, [2016]. – 384 с.

Роман американської письменниці миттєво здобув популярність у 60-х роках минулого століття і не втратив її до сьогодні, хоча й присвячений, здавалось би, вже минулим реаліям: пригнобленому становищу й безправності темношкірих у суспільстві «білих». До 2015 року це був єдиний роман Гарпер Лі, поки письменниця не заявила про вихід продовження «Іди, вартового постав». Та хай там як, «Вбити пересмішника» – цілком самодостатній роман, класика американської літератури. До речі, прототипом одного з героїв – Діла Гарріса – був приятель і сусід Гарпер Лі, не менш славетний американський письменник Трумен Капоте.

Хоча ця історія й торкається дуже непростих тем, таких як расизм, зґвалтування, соціальна нерівність і по іншу часу терезів – людяність, чесність, справедливість, все ж це дуже тепла книжка, по вінця сповнена сміху Всевидька, Джема й Діла, дитячої наївності, максималізму і віри в те, що добро подолає зло.

Наступні видання – книжки авторки Регіни Бретт. Їх можна охарактеризувати, як психологічні роздуми про життя. Двічі фіналіст Пулітцерівської премії, Регіна Бретт – відома американська журналістка та лавреат численних премій за журналістську діяльність. Її життєвий шлях не був безхмарним. Одинадцята дитина в родині, у 16 вона вже зловживала алкоголем, у 21 стала матір’ю-одиначкою, у 41 захворіла на рак. Проте життєві випробування, здається, лише загартували цю надзвичайну жінку. Поборовши хворобу, вона зібрала свої роздуми про життя в книжки. Ії «50 уроків» – це колекція життєвих притч, інколи кумедних, частіше зворушливих, проте завжди непересічних і повчальних. Це досвід, який авторка винесла з власного минулого, зі своїх помилок, поразок, випробувань та перемог.

Бретт, Р. Бог ніколи не моргає : 50 уроків, які змінять твоє життя / Регіна Бретт ; [пер. з англ. Н. Гоїн]. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2015. – 271 с.

50 уроків — це роздуми про те, чому Регіна навчилася, перебуваючи в статусі матері-одиначки, коли шукала кохання там, де його не було, коли працювала над стосунками з Богом, боролася з раком і намагалася примиритися з важкими спогадами дитинства.

У цій книжці Регіна Бретт перетворила 50 уроків на глибоко особисті, зворушливі, іноді смішні есе. Добра, мудра, дуже емоційна книжка змусить читачів замислитися над своїм життям, зробити його кращим, допоможе знайти й утримати щастя.

Бретт, Р. Будь дивом : 50 уроків, щоб зробити неможливе можливим / Регіна Бретт ; [пер. з англ. В. Кучменко]. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2016. – 255 с.

Ця книжка – скарбниця історій, які захоплюють та надають сил творити добро. На її сторінках звичайні люди відкривають свої серця та діляться уроками про те, як вони змінили життя, зробили неможливе можливим. Вони розкажуть, як бачити дива, що відбуваються щодня, та самому стати дивом. Книжка допоможе зрозуміти та прийняти себе і водночас спонукає стати кращим!

 

 

Бретт, Р. Бог дає таланти всім : 50 уроків, щоб знайти себе та справу всього життя / Регіна Бретт ; [пер. з англ. В. Кучменко]. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2016. – 287 с.

Ця книжка допоможе знайти себе і своє покликання. Адже робота – це не просто діяльність, за яку вам платять гроші, – це вагома частина вашого життя. Тож витрачати свої години та дні треба на те, що дійсно робить ваше життя змістовнішим. Бо, як каже Регіна Бретт, життя не перев’язане стрічкою з бантом, та це все одно подарунок! Кожен з нас має талант, проте мало хто знає, як відкрити його в собі. «50 уроків» від Регіни Бретт допоможуть зрозуміти це, знайти покликання, наповнити життя натхненням та сенсом. Авторка стверджує, що кожна людина повинна займатися своєю справою, але її треба знайти. Прийшов час перетворювати мрії на реальність та самореалізуватися!

Отож, якщо вам сумно, якщо здається, що світ до вас несправедливий, і вам терміново потрібна підтримка – просто відкрийте будь-які «50 уроків» Регіни Бретт. Знайдіть той самий урок, який важливий для вас зараз. Прочитайте його. І посміхніться. Тому що видання Регіни Бретт наповнюють силою, радістю, вірою у добро. А зараз нам це потрібно, як ніколи!

Більше книг-лавреатів Пулітцерівської премії знаходьте в електронному каталозі бібліотеки.

 

Зустрінемось незабаром!

Бережіть себе і будьте здорові!