Особливості монументального живопису Івана-Валентина Задорожного

30-06-2020 Іван-Валентин Задорожний – визначний майстер живопису, монументальних форм зображення, творець плакатів, художніх проектів, фресок, гобеленів. 30 червня про особистість митця в прямому етері розповів художник, мистецтвознавець Анатолій Горовий.

Задорожний працював у стилях реалізму, неофольклоризму. Його твори глибоко національні, характеризуються пошуками виражальних засобів, утвердженням поетичних етноідеалів, оригінальною композицією, досконалим рисунком, гармонією кольорової гами. За мистецькі новації зазнав переслідувань.

 

Пан Анатолій розповів про основні віхи життя художника. У дитинстві Іван рано втратив матір, проте мав стійку вдачу і впертий характер. Творчість розпочав у соцреалістичному дискурсі: є картини «Похорон Леніна», «Клятва Сталіну». Переломнием етапом у художньому світі майстра стала картина «Мої земляки». Відтоді Іван-Валентин Задорожний змінив естетичну концепцію, звернув увагу на історичні постаті України: Аттіла, Григорі Сковорода, Маруся Чурай, Кирило Кожум’яка. Образи цих персоналій та героїв фігурують на картинах, які були продемонстровані під час прямого етеру.

Анатолій Горовий розповів, що Задорожного звинуватили в «рецидиві бойчукізму», хоча обидва майстри творили паралельно, а Задорожного з творчістю Бойчука і його послідовників познайомив Дмитро Горбачов. Мистецтвознавець звернув увагу глядачів на те, що в усіх жіночих образах на картинах Задорожного вбачаються риси його дружини Надії Яківни.

Фрески художника до цього часу прикрашають столичний фунікулер, а за мотивами творчості Задорожного було оздоблено станцію метро «Золоті ворота» у Києві.

«В творчості він доганяв сам себе, або, за його словами, виростав сам з себе. Казав, що це зовсім не боляче. Багато працював, і йому це було цікаво. Бувало, прокидався вночі, ставав за мольберта, фіксував у ескізах побачене чи то уві сні, чи обмірковане за день»., – ділиться спогадами про художника Надія Задорожна.