Форум ментальної стійкості

29 травня директорка бібліотеки Ольга Романюк взяла участь в Київському форумі ментальної стійкості, що відбувся в сесійній залі Київської міської ради. Під час форуму було обговорено пріоритетні питання забезпечення психологічної підтримки ветеранів та вразливих верств населення.

Було презентовано дослідження щодо помічних видів терапії стресів під час війни, серед яких баланс роботи і відпочинку, фізична активність, кіно, книги, відвідування театру, волонтерство. В порівнянні з 2023 роком станом на травень 2024- ого вдвічі зріс відсоток людей, яким допомагає читання, театр, інші культурні заходи.

Бібліотерапія – «спрямоване читання» має лікувальний вплив на психіку хворої людини за допомогою спеціально підібраних книг. І це давно практикується у нашій бібліотеці.

Для проведення бібліотерапевтичної, реабілітаційної діяльності через організацію ресурсних психологічних зустрічей, організовуючи заходи з вивчення української мови, поглибленого вивчення творів української і світової літератури, бібліотекам потрібні нові книжки, бо вони необхідні чисельній аудиторії наших читачів.

Читання відволікає. Воно допомагає абстрагуватися від жахливої реальності й постійного потоку новин та бодай на деякий час забути про війну.

Читання стимулює пізнання. Деякі книжки – з історії, філософії, культури та політики – допомагають краще відрефлексувати те, що відбувається в Україні зараз.

Книжки допомагають поглибити знання про становлення нашої нації, зрозуміти, які були передумови й причини кривавої війни, а часом навіть і заспокоїтися.

Читання зберігає психічне здоров’я. Час за книжкою допомагає знизити тривожність, сфокусуватися на моменті тут і зараз та навіть краще спати. Читання знижує стрес.

Читання додає сил і витримки. Особливо це стосується книжок, які описують події, схожі на ті, що переживають зараз українці.

Читання нагадує, що життя триває. Психологи радять за можливості повертатися до звичних ритуалів. І читання – одна з тих активностей, яка доступна зараз всім. Але не усі мають матеріальну можливість купувати книжки.

На цей рік з міського бюджету для 90-та бібліотек Києва виділено всього 660 тис. грн.

Це вкрай мало. При нинішніх цінах на книжки на цю суму можна придбати лише 18-20 нових книжок в рік для кожної бібліотеки. Проблема комплектування фондів бібліотек стоїть дуже гостро і потребує вирішення.

Потенціал і ресурс бібліотек в програмі ментального здоров’я, забезпечення комплексної психосоціальної підтримки українців є надзвичайно потужним. І його потрібно використовувати найактивніше.