День Конституції України

Щорічно 28 червня відзначають державне свято з нагоди ухвалення головного закону України — День Конституції.

Конституційний процес у нашій країні розпочався ще декілька століть тому. Так, відому Конституцію українського гетьмана Пилипа Орлика опубліковано ще на початку XVIII століття — у 1710 році. На думку істориків, вона стала однією з перших європейських конституцій нового часу. Однак чинності так і не набула.

Основний Закон прийняли о 9:20 ранку 28 червня 1996 року після 24 годинного марафону майже безперервної роботи. Цій важливій події передували роки важкої праці, консультацій та дискусій.

Ухвалення Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність, стало важливим кроком у забезпеченні прав людини та громадянина, сприяло становленню України як самостійної та незалежної держави й повноправного суб’єкта міжнародних правових відносин.

З нагоди свята пропонуємо добірку цікавих матеріалів про минуле і сьогодення Конституції України: бібліографічні огляди літератури «Перша українська Конституція», «Конституція України: 25 років на теренах Незалежності», презентацію «День Конституції України. Історія свята та цікаві факти».