День захисників і захисниць України!

Ми воїни. Не ледарі. Не лежні

І наше діло праведне й святе.

Бо хто за що, а ми за незалежність.

Отож нам так і важко через те.

Ліна Костенко

Традиційно на Покрову в Україні відзначається День захисників і захисниць. Історія цього свята має давню традицію. Покрову Пресвятої Богородиці відзначали козаки, за що свято отримало другу назву – Козацька Покрова. Українське військо 1917–1921 років зберігало козацькі військові традиції в назвах військових частин, структурі, прапорах, одностроях тощо.

14 жовтня 1942 року вважається символічним днем утворення Української повстанської армії.

Українська армія береже бойові традиції предків та імена героїв, від воїнів-русичів і козаків до січових стрільців і вояків УПА. Тому численні підрозділи Збройних Сил України іменуються на честь визначних борців минулого.

Тяглість поколінь знайшла відображення і в елементах одностроїв – шапка “мазепинка”, нарукавний тризуб. Гасло “Слава Україні” – “Героям слава” стало офіційним вітанням українського війська.

У цей день ми вкотре можемо згадати полеглих і подякувати живим воїнам за їх невтомну працю і наше право жити на своїй землі зі своєю мовою, традиціями і законами. До дня захисників і захисниць України пропонуємо тематичні добірки літератури: «Ми б’ємося за те, чому нема ціни в усьому світі, – за Батьківщину», «За Україну, за її волю!», «Пам’ятаємо загиблих, шануємо живих…».

Дізнатися більше та знайти літературу ви можете у електронному каталозі Публічної бібліотеки імені Лесі Українки.

 

Задати питання

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *