ОЛЬГА ГУРАЛЬ

Вельмиповажані хранителі

українського Слова!

Від імені колективу Музею видатних діячів української культури Лесі Українки, Миколи Лисенка, Панаса Саксаганського, Михайла Старицького маю честь віншувати Вас із 80-річним ювілеєм Публічної бібліотеки імені Лесі Українки.

Ваш колектив гідно представляє одну з найважливіших професій людства від давніх часів і до сьогодення. Своєю щоденною працею Ви доводите, що завдання бібліотечних працівників – не тільки зберігати спадок минулого, зафіксований у Слові, а й дбати про культурне майбутнє нації, формувати високодуховну, патріотичну, всебічно ерудовану особистість, бути невтомними просвітниками серед українського громадянства.

Публічна бібліотека імені Лесі Українки має цікаву історію свого заснування та становлення. По суті, книгозбірня поставала на руїнах Києва після важких боїв Другої світової війни, коли у непростих умовах треба було відновлювати книжкові фонди, займатись їх комплектуванням, каталогізацією, дбаючи про духовні та інтелектуальні потреби користувачів. За 80-літній час свого існування Бібліотека перетворилась в один із найпопулярніших центрів культурного життя столиці й України в цілому, її колектив береже кращі традиції тих безкорисливих «бібліофагів», котрі стояли біля джерел бібліотечної справи.

З часом Публічна бібліотека імені Лесі Українки цілком закономірно набула статусу центрального книгосховища столиці та науково-методичного осердя для публічних бібліотек міста за євростандартами проєкту PULMAN. Сміливо зустрічаючи виклики інформаційної доби, Ви наполегливо шукаєте нових, сучасних підходів у роботі з користувачами, трансформуючись у заклад широкої громадянської комунікації, надаєте розмаїті послуги комп’ютеризованим генераціям бібліофілів. Цифровізація не звузила, а навпаки, істотно посилила традиційні функції Бібліотеки – пізнавальну, просвітницьку, інформаційну, культурно-виховну, меморіальну, дозвіллєву, комунікаційну. Публічна бібліотека імені Лесі Українки є простором для реалізації креативних проєктів, виставок, мистецьких конкурсів, наукових заходів тощо. Своїм девізом її самовідданий і творчий колектив проголосив: «Бібліотека – це місце зустрічей людей та ідей».

Своє 80-ліття Публічна бібліотека імені Лесі Українки відзначає у нелегкий для України час війни з російським агресором, коли українські воїни на полі смертельної битви борються за право нації мати свою незалежну державу, за право нашим дітям говорити рідною мовою, знати правдиву історію свого народу, будувати майбутнє, перефразовуючи Тараса Шевченка, на нашій – не чужій землі. У цих умовах Ви виконуєте унікальну місію духовного-просвітницького осередку для українського громадянства! Яскраве свідчення цього – добре знаний шанувальниками Мельпомени проєкт «Бібліотека + театр». Цілком закономірно колектив книгозбірні став лауреатом найпрестижнішої фахової театральної премії «Київська пектораль» (2017).

За багаторічний час своєї роботи Публічна бібліотека імені Лесі Українки зробила вагомий внесок у духовний літопис української нації!

Вітаючи ювілянтку в особі її шанованого колективу Музей видатних діячів української культури має за честь уже багато років співпрацювати з колективом Бібліотеки на терені національної культури задля високої мети процвітання української нації у цивілізаційному колі культурних народів світу. Бажаємо Вам і надалі залишатись вірними високого професійного покликання і того невмирущого творчого духа, яким Ви, безперечно, надихаєтесь від імені своєї геніальної патронеси Лесі Українки!

Шанобливо –

Ольга ГУРАЛЬ, директорка Музею видатних діячів української культури.