Онлайн-лекція із юристом Сергієм Бреусом

Відбулася друга онлайн-лекція в рамках проєкту «Правова допомога онлайн» в Публічній бібліотеці ім. Лесі Українки. Роль лектора отримав Сергій Бреус – юрист, кандидат юридичних наук, директор Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. У прямому етері Сергій Бреус та модераторка Ірина Костюк висвітлювали тему «Важливість строків у захисті прав людини».

За словами юриста, на перший погляд може здатися, що ця тема не є архіважливою та не викликає грандіозний інтерес у публіки. Як виявилося, важливість строків у правовому полі важко переоцінити. Сергій Бреус дав кілька простих і яскравих прикладів ситуацій, коли саме усвідомлення строку може зіграти вирішальну роль у з’ясуванні цивільно-правових питань.

Ключову увагу онлайн-аудиторії юрист зосередив довкола строку позовної давності. Так, за законодавством України, строк позовної давності буває загальним (3 роки) та спеціальним, тобто скороченим або більш тривалим порівняно із загальним строком позовної давності: від 1 місяця до 30 років. Сергій Бреус розтлумачив численні нюанси та тонкощі щодо алгоритмів зміни строків позовної давності. На практиці трапляються кредитні договори з банками, де строк позовної давності встановлюється у 49 років.

Правила не існують без винятків, навіть якщо мова іде про цивільний кодекс України. Строки позовної давності не застосовують щодо заробітної плати працівника, яку роботодавець вчасно не виплатив.

Правозахисник наголосив, що система строків позовної давності в українському законодавстві вибудувана за принципами розумності й справедливості. Етер з Сергієм Бреусом відкинув усі зволікання щодо обізнаності із законами і нормами права.

Тож як скористатися строками позовної давності собі на користь? Чи існують інші винятки? Чому ведуча і юрист розпочали етер у захисних масках? Дізнайтеся у відеозаписі прямої трансляції.