10 хвилин з бібліотекарем

У Всесвітній день читання вголос, 1 лютого бібліотека розпочала новий проєкт «10 хвилин з бібліотекарем». Мета проєкту – презентувати цікаві факти до теми уроку та розповідати про книжки з полиць бібліотеки, які можуть розширити та поглибити знання учнів-старшокласників.

Сьогодні ми приєдналися до двох онлайн-уроків з української літератури для учнів 10-х класів гімназії №117 ім. Лесі Українки м. Києва. Урок було присвячено саме сьогоднішньому святу – Всесвітньому дню читання вголос. Уже протягом 12 років у різних країнах світу відзначається Всесвітній день читання вголос. Учасники акцій, присвячених цьому дню, обирають книжку на свій смак, знаходять зацікавлену аудиторію і просто читають вголос. Цю ініціативу вже підхопили мешканці 173 країн. Читання вголос – річ надзвичайно корисна. Воно стимулює розвиток мозку, наповнює словниковий запас дитини, розвиває увагу й уяву, залучає візуальне та слухове сприйняття, а також моторну активність (рухи губами). Під час читання вголос проявляється ефект автореференцїї – схильність людини краще запам’ятовувати інформацію. А голосні сімейні читання – це найкраща форма залучення дитини до книги.

Під час онлайн-уроку працівники бібліотеки розповіли, як навчитися читати вголос, скільки і що потрібно читати, надали поради, що допомагають освоїти читання вголос.

Старшокласникам було продемонстровано вебсайт бібліотеки, його основні розділи, а також електронний каталог, який допоможе при виборі літератури як за темою уроку, так і для написання рефератів та наукових робіт.

Проєкт продовжується. Ми чекаємо на пропозиції співпраці від адміністрації шкіл та учителів, аби, долучаючись на 10 хвилин до онлайн-уроків з історії чи літератури, акцентувати на цікавих фактах за темою уроку й розповісти про літературу, яка допоможе у підготовці до уроків.

Нові книги для старшокласників