230-а річниця ухвалення Конституції 3 Травня

На запрошення Посла Республіки Польща в Україні пана Й.В.Бартош-Ціхоцького та Посла Литовської Республіки в Україні пана Й.В. Вальдемараса Сарапінаса директорка бібліотеки Ольга Романюк взяла участь у святковому прийомі з нагоди 230-ї річниці ухвалення Конституції 3 Травня. Конституція 3 Травня вважається другою конституцією (після Конституції США) в світі й першою конституцією, ухваленою в Європі. Вона є предметом національної гордості поляків. Конституція 3 Травня, зрозуміло, мала стосунок до України. В її написанні й ухваленні брали участь вихідці з українських земель. “Добробут народу залежить від справедливих законів, результат – від їхнього виконання”, – говорилося в Конституції.
Публічна біблоітека імені Лесі Українки підтримує дружні стосунки з центральною міською бібліотекою Вільнюса, з якою у 2018 році підписано Меморандум про співпрацю. Також бібліотека має давні дружні зв’язки з Польським Інститутом у Києві / Instytut Polski w Kijowie, а у фонді відділу літератури іноземними мовами є чимала колекція книжок польською мовою. Нещодавно ця колекція поповнилася ще чотирма десятками книжок, які передані бібліотеці в рамках проєкта “Польська полиця”, що реалізується Посольством Республіки Польща в Україні.
Перший заступник Голови Верховної Ради України Стефанчук Руслан Олексійович у своїй промові на прийомі зауважив, що у литовській, польській і українській мові одне зі споріднюючих наші народи слів звучить однаково. І це слово “дякую”.
Бібліотека щиро дякує за честь бути запрошеною на цей чудовий і важливий для наших народів прийом.