Актуальні питання захисту прав людини під час війни

Реагуючи на виклики, які виникли під час воєнного стану, Верховна Рада України внесла низку змін законодавства, адже 24 лютого 2022 року у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України Указом Президента України № 64/2022 введено воєнний стан.

Однак, незважаючи на всі складнощі сучасних реалій, права людини підлягають виключній охороні. Це зумовлено тим, що положення Конституції України визнають найвищою соціальною цінністю людину, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпеку.

Захист законних прав і свобод громадян є одним із ключових обов’язків держави. Однак існують ситуації, коли їх обмеження є невідворотним і здійснюється виключно у спосіб та за допомогою засобів, передбачених чинним законодавством. Стаття 64 Конституції України встановлює виключення, за яких можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод людини. Такою підставою безпосередньо виступає впровадження воєнного або надзвичайного стану.

13 вересня відбулась онлайн-лекція  із юристом, директором Правобережного київського центру з надання безоплатної правової допомоги Сергієм Бреусом.

В прямому етері приділили увагу питанню про шлюб. А саме як на законодавчому рівні зареєструвати відносини під час воєнного стану. Війна не може бути перешкодою для здійснення шлюбу, оскільки законодавством України створено пільгові умови. Тепер  державна реєстрація шлюбу, якщо один із наречених є військослужбовцем – за короткий термін, а також за фізичної відсутності одного із подружжя можна зареєструвати шлюб .

Наприклад: факт реєстрації шлюбу також може засвідчуватиме актом, який складається керівником закладу охорони здоров’я, в якому перебувають або працюють один чи обоє наречених. Або здійснити реєстрацію з використанням доступних засобів відеозв’язку з тим із них, хто відсутній за участю двох свідків.

Запрошуємо до перегляду онлайн-лекції із юристом Сергієм Бреусом,  де ви  отримуєте можливість дізнатися  багато відповідей на актуальні  питання , що стосується захисту прав людини в умовах воєнного стану.

Бажаємо гарного перегляду!