Іслам та Україна

Ісламський світ досі лишається таємничим і незрозумілим для багатьох. У той же час мусульмани тісно контактували зі слов’янським населенням України, проживали і створювали цілі держави на її сучасних теренах. Чи не найяскравіший приклад – Кримське ханство, у різні часи ворог та союзник запорозького козацтва. Сьогодні внаслідок російської окупації півострова кримські татари піддаються утискам та політичним репресіям. Окупаційна влада витискає кримськотатарську мову, переписує історію.

Протистояти можна тільки із ґрунтовною базою знань. Це доводить одеський дослідник Олександр Степанченко. Презентація його книги «Історія ісламської цивілізації в Україні» відбулася 22 жовтня у залі медіаресурсів. Видання присвячене історії зародження, розквіту та знищення мусульманських держав на теренах сучасної України. Ґрунтуючись на чисельних арабських, османських, польських, кримських та українських джерелах, автор пропонує своє оригінальне бачення історії ісламської цивілізації в Україні. На думку Олексадра Степанченка, іслам зявився на території України ще з часів Хозарського каганату, і відтоді культурний спадок ісламської цивілізації вимірюється понад тисячолітньою історією.

Захід модерував бібліотекар, художник та мистецтвознавець Анатолій Горовий. Саму книгу презентував історик, співавтор Ігор Демур. Презентація відбулась у форматі діалогу, під час якого спікери намагались поєднати історичне минуле та сьогоденні реалії. Попри всі суперечності ісламської та християнської цивілізацій, сьогодні на перший план виступає необхідність захисту корінних народів, які проживають на території України та сповідують іслам. А це можливо за умови існування вільної, демократичної та незалежної Української держави. Тому співпраця провідних діячів культури, науки, політики та мистецтва українського та кримськотатарського, інших корінних народів – це загальна необхідність.

Усім присутнім було подаровано по примірнику книжки. Також усі відвідувачі могли вибрати інші книги про іслам в подарунок. Презентація книги Олександра Степанченка стала черговим кроком до культурної співпраці та взаємодії з ісламським населенням України.

Відеозапис прямого етеру доступний на фейсбук-сторінці бібліотеки.

Запрошуємо до перегляду!