“Книжки, написані за гратами” – в межах проєкту “Видима бібліотека!”

У межах реалізації проєкту «Видима бібліотека» 23 липня відбулася четверта онлайн зустріч на платформі Zoom з особами, що відбувають покарання в установах Київської, Житомирської, Чернігівської та Черкаської областей.

«Від суми та тюрми не зарікайся» – говорить народне прислів’я. На жаль, від перебування в місцях позбавлення волі не застрахований ніхто, навіть письменники і поети. Причини, за якими вони там опинялися, були найрізноманітніші: від сфабрикованих справ (згадаймо жертв сталінських репресій) – до цілком реальних кримінальних злочинів, на кшталт крадіжок і бандитизму. Історія світової літератури знає безліч книг, написаних за гратами.

Учасникам зустрічі було представлено книги відомих письменників, які відбуваючи покарання, в ув’язненні писали книги, багато з яких стали шедеврами світової літератури. Лекцію провів письменник, історик Анатолій Горовий, модерувала зустріч заступниця директорки бібліотеки Ольга Дудок.

Також було презентовано бібліографічне видання «Книжки, народжені за гратами» – огляд книг як зарубіжних, так і українських авторів, класиків та сучасників, які, перебуваючи в ув’язненні, писали поетичні та прозові твори.

Один із учасників зустрічі прочитав свого вірша і дозволив розмістити написану і видану ним книгу у Цифровій бібліотеці «Київ».

Наступна зустріч відбудеться 13 серпня, і буде презентовано інтернет-сайт бібліотеки.