Лекція з протидії домашньому насильству

Як протидіяти домашньому насильству? Які бувають його прояви та куди звернутися за допомогою і сформувати власний план безпеки? Онлайн-лекція з юристом, кандидатом юридичних наук, директором Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергієм Бреусом відбулася 8 жовтня в межах проєкту «Правова допомога онлайн». Фахівець розтлумачив тему «Механізми протидії домашньому насильству».

Статтею 126-1 Кримінального кодексу України домашнє насильство визначене як умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи.

Поняття домашнього насильства та його види класифікує Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Відповідно до цього нормативно-правового акту домашнє насильство може бути фізичного, сексуального, психологічного або економічного характеру. Також цей Закон у своїх нормах чітко визначає перелік суб’єктів, які наділені відповідними повноваженнями для захисту осіб, постраждалих від домашнього насильства.

Сергій Бреус детально розповів про те, як правильно звернутись до правоохоронних органів чи органів соціального захисту, а також про те, які підводні камені можуть трапитись на шляху до справедливості. Юрист наголосив: на практиці поліцейські, прибувши на виклик через домашнє насильство, часто складають протокол як на кривдника, так і на жертву. Тому дуже важливо дати поліції пояснення, а також тримати руку на пульсі і в разі потреби подати апеляцію до суду.

Також, наприклад, згідно законодавства кримінальна відповідальність за домашнє насильство настає, якщо насильство було систематичним та відбувалось із застосуванням сили і (або) нанесенням тілесних ушкоджень. В іншому разі відповідальність буде адміністративною – до прикладу, штраф від 10 до 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (170 – 300 грн) або адміністративний арешт строком до 40 діб.

У кожному разі потрібно звертатися до правоохоронних органів. Бажано робити це за допомогою системи безоплатної правової допомоги. Поліцейські зобов’язані відкрити кримінальне провадження не пізніше 24 годин з моменти подачі повідомлення про злочин. В іншому разі варто звертатися до суду. Бувають і складні випадки, коли є загроза для життя і здоровя жертви – тоді насамперед потрібно втекти від кривдника. Для прихистку для жертв домашнього насильства існують т. зв. «кризові кімнати».

Які юридичні колізії можуть трапитись на перешкоді, як жертві не стати винною та як захистити базові права своїх близьких, котрі потерпають від домашнього насильства, – дізнайтеся, переглянувши прямий ефір.

Запрошуємо до перегляду!