[bvi]
Loading події

« Всі події

  • Ця подія пройшла

Онлайн-бесіда «Антиміфи: Тарас Шевченко»

06.09.2021 11:00 - 12:00

Радянська ідеологія сфальшувала усе: його біографію, Кобзар, листи і навіть щоденник. То ким же насправді був чоловік, якого ми називаємо Тарас Шевченко?

6 вересня об 11:00 на сторінці Публічної бібліотеки ім. Лесі Українки у Фейсбуці зустрінуться письменник і незмінний лектор мистецьких тем Анатолій Горовий та кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Національного музею Тараса Шевченка Олег Магдич, аби дати коментар стосовно міфів, що «обплітають» постать найвідомішого митця української нації Тараса Шевченка.

У шкільних підручниках з української літератури Шевченка канонізували такою мірою, що ті частини біографії і мовні кліше на кшталт «безродний кріпак», «атеїст» ледь мають зв’язок з реальним станом речей. А портрети, де він зображений старомодним дідуганом, і зовсім викривлюють уявлення про геніального поета, письменника й художника.

Велика частина наукових праць і матеріалів переконливо доводять, що Господь дарував українському народові пророка, ідейний, моральний та духовний дороговказ. Парадокс полягає у тому, що впродовж багатьох десятиліть канонізації Тараса Шевченка мало що було зроблено для пізнання причин його істинної слави та величі.

Єдиний факт залишається правдою: Шевченко надсучасний. Нині існує велика кількість проєктів, присвячених сучасним підходам до тлумачення біографії митця і його творчості. Зовсім нещодавно в соціальних мережах презентували проєкт, завдяки якому вдалося створити творчу реконструкцію голосу Тараса Шевченка. Справа в тому, що перший фонограф для запису і відтворення звуку був винайдений у 1877 році, через 16 років після смерті Тараса Шевченка, тому записів голосу письменника не існує. Але зараз завдяки новітнім технологіям стало можливим відтворення його голосу.  Розробку присвячено 30-річчю Незалежності України.

Долучайтеся до етеру та відкривайте для себе істинного Шевченка!

Деталі

Дата:
06.09.2021
Час
11:00 - 12:00
Вебсайт
https://www.facebook.com/LUkLibrary

Організатор

Публічна бібліотека імені Лесі Українки, м. Київ

Місце

Публічна бібліотека імені Лесі Українки
вул. Олександра Кониського, 83-85
Київ, 04053
+ Google Map
Телефон
+38 (044) 482-13-34
View Місце Website

Pin It on Pinterest