Онлайн-лекція про правові аспекти карантину

карантин сайт

Публічна бібліотека ім. Лесі Українки співпрацює з юристом Сергієм Бреусом у межах проєкту «Правова допомога онлайн». Ми запросили пана Сергія до прямого етеру, аби отримати адекватне розуміння усіх правових аспектів карантинних обмежень, зумовлених поширенням коронавірусу.

Україною прокотилася хвиля мітингів. Активісти переконані, що нові правила пересування і відвідування закладів грубо порушують їхні права, гарантовані Конституцією України.

Як і навесні, пандемія знову змушує країни у всьому світі вдаватися до безпрецедентних карантинних заходів, щоб убезпечити своїх громадян. Водночас коронавірусне захворювання стало викликом для прав людини й змусило уряди шукати баланс між безпекою та свободою.

Зазначимо, що в Україні за законом немає такого поняття, як примусова вакцинація – всі щеплення є рекомендованими.

Тож які саме права людини порушує карантин? І чи порушує взагалі? Що про це каже буква закону?

У прямому етері  1 грудня Сергій Бреус детально пояснив, як захищати свої права в умовах карантинних обмежень.

Зазначимо, що нормативно-правові акти Кабінету міністрів, окремих міністерств, що стосуються карантинних обмежень, є обов’язковими до виконання на території України та відповідають положенням Конституції.  Карантинні обмеження в Україні встановлюють відповідно до закону «Про захист населення від інфекційних хвороб», прийнятим ще у 2000 році. Його положення передбачають тимчасове обмеження прав фізичних, юридичних осіб та додаткові обов’язки для цих осіб у разі, якщо інфекційні захворювання загрожують здоров’ю населення. Після початку пандемії COVID-19 до закону також додали положення про тестування для виявлення заражених коронавірусом (стаття 35-1), обмежувальні протиепідемічні заходи для тих громадян, які повертаються до України з інших країн (прикінцеві положення).

Деталі у відеозаписі прямої трансляції.